Eichenberger Angus
Gårdsbesøk hos Eichenberger Angus, gården ligger på 700 moh og laveste normaltemperatur om vinteren var ca 15 minus. De la om fra melk til kjøtt i 1974-75 som en av de første besetningene i sveits. Gården består av 300 mål gressland og beite. De har ca 40 Angus kyr med full framfòring. Kuene kalver i to grupper, de første kalver i februar-mars og andre gruppe kalver i august-september.
Kuene som kalver i første gruppe beiter oppe i alpene om sommeren, de beiter i nærheten av st Moritz som ligger ca fire timer fra gården. Der høster de sine fòrenheter fra 2000-2800 moh. ganske utrolig! Beite i høyfjellet er god butikk i Sveits, da de får et beitetilskudd på ca 7000,- pr ku.
‘Eichenberger Angus selger ca 50 % av ungdyrene som livdyr, de resterende blir slaktet lokalt og solgt i 15 kg pakninger til ca 240,- pr kg. De begrunnet slakting lokalt med god dyrevelferd, noe som var viktig for den Sveitsiske bonden. Livdyrene hadde også gode priser, en 15mnd gammel okse gikk for mellom 40 og 48000 kroner.
Størrelsen på kuene i Sveits ligger fra 550-700kg og utvokste okser fra 800-1000kg. Eichenberger hadde en daglig tilvekst på kalvene fra 0-200 dager på 1250 g/pr dag. Kalvevektene var i snitt 37-38 kg, ikke ulikt sånn vi har det i Norge. De brukte ikke kraftfòr i rasjonen hverken på voksne eller ungdyr, grass fed.
I tillegg til dyrene hadde de innredet en låve til selskapslokale med plass til 200 gjester. Der serverte de blant annet angus Beef burger og grønsaker fra det lokale markedet. Slik jeg forsto det hadde de opplegg der nesten hver helg i sesongen. Vi fikk servert en saftig Angusburger før vi kjørte videre.
Mektig imponert over de sveitsiske bønder, stolte dyreeiere som holder kulturlandskapet så strøkent at det må oppleves!
Svein Eberhard.