Nå er vi i gang med oppløpet for testomgangen 2023/2024. De eldste oksene er ferdige i test og de er kåret og klauvspikket. I denne runden var det 29 okser. Hele sju okser har fått 8 i helhet på eksteriør og elleve stykker fikk 7. Limousin var den rasen som kom best ut av det i denne omgang. Alle oksene kom gjennom nåløyet. For de andre rasene var det dessverre en eller flere som utgår. Selv om det for noen raser kan virke litt voldsomt regner vi med at det jevner seg ut etter hvert som vi får kåret flere okser. Selv om vi nå har alt av tallgrunnlag på de eldste oksene får vi ikke svar på de endelige resultatene og rangering av oksene før alle oksene i hver rase er ferdige.
I forbindelse med kåringa blir det målt ultralyd av ryggmuskelen. Resultatene for muskeldybde, fettdybde og intramuskulært fett kommer med på mellomregningene utover. Neste mellomregning publiseres 26.februar.
Ved 12-13 måneders alder blir alle testkandidatene kåret. Kåringen består av ultralydmåling av ryggmuskel og eksteriørbedømming av hele dyret. Resultatene fra kåringen inngår i beregningen av rangtallet ved enden av fenotypetesten.
Eksteriørbedømmelsen blir gjort på 21 forskjellige egenskaper (i tillegg til avvikskoder), hvor hver egenskap bedømmes på en skala fra 1 til 9. Tallene fra bedømmelsen brukes til å beregne samlepoeng for ”Kropp”, ”Muskel” og ”Bein”, disse settes videre sammen til en samlekarakter. Gjennomsnittet for de fire kategoriene og samlekarakteren er 80, det vil si at poeng over 80 er bedre enn rasemiddelet og poeng under 80 er dårligere enn rasemiddelet.
Det er tre hornstatuskoder som blir brukt på Staur; 1 = kollet, 3 = nyvler og 5 = avhornet.
Aktuelle avvikskoder: 30 = fremskutte bøger, 31 = løse bøger, 70 = Nervøs, 71 = aggresiv, 92 = klauvskjæring påkrevet,93= unormale klauver, 95 = Lange klauver foran, 96 = bratte klauvvegger, 100 = trange bevegelser, 101 = svingende bevegelser, 102 = trange bevegelser.
Okser med helhet = 5 eller lavere har ikke godt nok eksteriør til å gå videre i avl.
Tabellen nedenfor viser optimum for testomgangen 2022/2023 for de ulike egenskapene for hver enkelt rase:
Det blir ikke publisert tall fra kåringen før etter vi har spikket oksene, fordi det er først når man ser under klauvene at man vet helt sikkert hvordan situasjon er. Dette er også grunnen til at alle okser blir tatt inn i klauvboksen uansett om bein og klauver ser fine ut. Klauvspikkingen er en møysommelig affære på teststasjonen. Vi tar mål av klauvlengde og klauvsåle før og etter spikking, i tillegg tar vi bilder av alle okser før spikking, der det er problemer tar vi også bilder underveis/etter spikking.
Resultatene fra eksteriør bedømmelsen for årets testomgang vil bli publisert her etterhvert som de er klare. Resultatene for ultralydmåling kommer på mellomregningen. Helhetspoeng for den lineære kåringen beregnes ifm. utregning av rangtallet. Dette kan ikke gjøres før samtlige okser av en rase er ferdige i test.
https://www.tyr.no/medlem/wp-content/uploads/sites/14/2024/02/karing-forste-pulje-29-okser.pdf