Første mellomregning fra staur er publisert, ikke så interessant denne gangen da ingen angusokser har stått lenge nok i test for å få publisert tall. Men vi ser hvilke okser som har fått plass og startvekt på mange av de.
Staur teststasjon for kjøttfe
Testingsstasjonen på Staur er TYRs fenotypetest. Her testes årlig åtti kjøttfeokser av kjøttferasene Aberdeen Angus, Charolais, Hereford, Limousin og Simmental. Stasjonen har mye teknisk utstyr som gjør den unik i verdenssammenheng. Ulikt de fleste andre fenotypetester for kjøttfe i verden er den norske testen mer enn bare en ren tilveksttest, her testes grovfôropptak og fôrutnytting. Vi mener det er mer enn bare tilvekst som er viktig for produsentens økonomi.
Fenotypetesten er et organisert avlstiltak innenfor TYRs nasjonale avlsarbeid på kjøttfe. Okser av raser med nasjonalt avlsarbeid settes under så like miljøforhold som mulig for å avdekke hva ved dyrets prestasjoner som skyldes dets gener for egenskapen.
Hva tester vi?
Fenotypetesten er ett av flere organiserte tiltak i det norske avlsarbeidet på kjøttfe. De egenskapene TYR anser som de viktigste for en sunn og vellykket kjøttfeavl blir inkludert i de avlstiltakene det er mulig å registrere egenskapen. I fenotypetesten blir for eksempel fôrutnytting, grovfôropptakskapasitet, slakteegenskaper, funksjonelt eksteriør, tilvekst og lynne vektlagt. Egenskaper som kalvingsevne, fødselsforløp og moregenskaper blir vektlagt i andre avlstiltak hvor det er mulig å registrere dette.
Fenotypetestens primære formål er å gi et best mulig grunnlag for uttak av seminokser som passer best inn i TYRs avlsmål for de ulike rasene. Som et biprodukt av avlstiltaket blir alle okser som tilfredsstiller minstekrav til å være et godt avlsdyr gjort tilgjengelig for naturlig bedekning. Disse ”avlsgodkjente oksene” vil bidra med avlsmessig framgang for norsk kjøttfe da okser tatt ut til fenotypetest skal være bedre avlsdyr enn en gjennomsnittlig avlsokse. De ”avlsgodkjente oksene” blir gjort tilgjengelig gjennom en auksjon etter endt testomgang.