Det ventes at det legges ut nye avlsverdier i løpet av uken, de har blitt litt forsinket pga ny beregnings metode og program. Det kan være at det blir litt mer forandringer i denne kjøringen.
Her er en forklaring på den nye kjøringen fra TYR.:
Mens vi venter på avlsverdiene er klare for publisering kan vi informere om hva som kan forventes av endringer.
For fødselsegenskapene har det vært en del ustabilitet i avlsverdiene, spesielt for fødselsforløp når mor er kvige. Uthenting av data til kalvingsegenskapene har vært tilpasset en avkomsgransking på melkeku, også etter at vi tok Kukontrollen ut av beregningen i 2018. I den nye beregningen er datautplukket tilpasset en ren kjøttfepopulasjon, hvor all informasjon kommer fra Storfekjøttkontrollen, og fra 75 % raserene dyr slik som for produksjonsegenskapene. Det er regnet nye arvegrader og genetiske sammenhenger mellom egenskapene. Arvegradene og den genetiske sammenhengen til fødselsvekt er tilnærmet lik som før, mens den genetiske sammenhengen mellom fødselsforløp kvige og kalvingsevne er redusert (fra -0.38 til -0.19). Det er også lagt til et par nye faktorer i modellen. Blant annet blir det nå korrigert for rase, noe det ikke ble gjort tidligere da halvkrysninger med NRF var en sentral del av beregningen. Halvkrysninger har ingen rase, og selv om det lå inne en faktor for raseandeler (heterozygotigrad) i den tidligere modellen, så vi at det ikke var tilstrekkelig til å skille mellom rasene. Nå som kun 75 % raserene dyr er inkludert i datasettet, så har alle dyrene en rase som det da kan korrigeres for. Vi forventer at fødselsforløp kvige og fødselsforløp ku skal ha en tydeligere sammenheng til hverandre fremover, samt en tydeligere sammenheng med fødselsvekten. Fødselsvekten er forøvrig den egenskapen som endrer seg minst i den nye beregningen, og vil for de aller fleste dyr ikke endre seg noe mer enn hva som er normalt mellom kjøringer.
For avlsverdiene for 200 dagers vekt er det ikke gjort noen endringer ved modellen eller uthenting av data, men det er regnet nye arvegrader og genetiske sammenhenger. Arvegradene er tilnærmet like de som har vært tidligere, men den genetiske sammenhengen mellom 200 dagers vekt direkte og 200 dagers vekt morevne er ikke er så sterk som i tidligere beregninger (redusert fra -0.50 til -0.27). Denne endringen i genetisk sammenheng vil gi noe endringer i avlsverdiene for disse to egenskapene, mer for 200 dager morevne enn for 200 dager direkte.
For slakte-egenskapene er det nå inkludert en god del mer data enn det har vært med tidligere. For alle vektegenskapene er det slik at data kun har blitt inkludert dersom registreringen er gjort i samme besetning som dyret er født i, dette for å best mulig kunne beregne effekten av besetning. Denne regelen er nå fjernet for slakte-egenskapene (slaktevekt, slakteklasse og fettgruppe). På denne måten får vi med informasjon på alle okser som selges som oppfôringsdyr, men som tidligere har vært ekskludert. For å ta hensyn til at dyret har byttet besetning er både fødselsbesetning og besetning ved slakt med i modellen. Ettersom det er lagt til mer data for slakte-egenskapene er det naturlig at det blir en del endringer i avlsverdiene for disse egenskapene.
Det er foreløpig ikke gjort noen endringer i vektlegging av indeksene. Med endringer i modeller og genetiske sammenhenger er det naturlig å se på vektingen av indeksene, og forskningsavdelingen har dette som et viktig punkt på arbeidsplanen framover.