• Hopp til hovedinnhold
  • Skip to header right navigation
  • Skip to site footer
TYR

TYR

  • OM TYR
    • Bli medlem i TYR
    • Medlemsfordeler
    • Tjenester og priser
    • Kontakt oss
  • Bærekraft
  • Storfekjøttproduksjon
    • Seminbruk
    • Avlsarbeid
    • Oppstart
  • Raselag
  • Medlem
  •  

Kjøtt og arbeidstid


29. juni 2023

Arbeidsforbruket for å produsere èn kilo kjøtt i ammekuproduksjonen er 16 minutter, mens tilsvarende tall for kylling er 15 sekunder. Korrigeres det for tiden det tar å lage kraftfôret så er tallene 16 minutter og 10 sekunder for kjøtt i ammekuproduksjon, og 33 sekunder for kyllingkjøtt. Det tar altså 30 ganger lengre tid å produsere èn kilo storfekjøtt, enn èn kilo kyllingkjøtt. Dette er tall som er beregnet av Øystein Heggdal i Norsk Landbruk nr. 11/2023. 

I artikkelen er det forutsatt et arbeidsvederlag på 250 kroner pr time. Arbeidskostnaden pr kilo storfekjøtt bli med dette kroner 67,50 pr kg, mens arbeidskostnaden for kyllingkjøtt blir kr 2,30 pr kg. Dette vises igjen på prisen i butikk, og bekrefter forskjellene i konkurransekraften mellom kjøttslagene. Med redusert kjøpekraft i befolkningen taper kjøttet produsert på norske ressurser.

I artikkelen fra Norsk Landbruk er arbeidsforbruket oppgitt for flere kjøttslag, og ut fra tallene er arbeidskostnaden pr kg kjøtt slik for de ulike produksjoner: 

 TYR er bekymret for den svekkede konkurransekraften til norsk storfekjøtt, og har derfor i flere anledninger tatt dette opp med faglagene.

Hele saken om arbeidsforbruk kan leses i Norsk Landbruk 

HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE

Nortura
Felleskjøpet

BINGESPONSORER

Animalia
BB agro
Furuseth
Ifor Williams Trailers
Fjøssystemer
Norgesfôr
SISU
Herde Industrier

Kontaktinformasjon kundesenter TYR

952 90 855
tyr@tyr.no
Storhamargata 44, 2317 Hamar

Orgnr: 970 142 223 ORG

Personvernerklæring

Følg oss på sosiale medier

TYR på Facebook
TYR på Instagram

TYR © 2023 · Levert av Fortell. Beskyttet av reCAPTCHA og Googles personvern og vilkår.