Besetningen hadde i 2022 34,5 årskyr med 46 kalvinger og 48 levendefødte kalver. Det gir 1,39 levendefødte kalver per årsku. De oppnådde et kalvingsintervall på 12,1 mnd. Innkalvingsalder var 24,9 mnd og andel førstegangskalvere var 21,7 %. Besetningen hadde ingen kreperte eller dødfødte kalver i 2022. Gjennomsnittlig 200 dagersvekt per årsku var 435 kg. Korrigert for mordyrstørrelsen avvente hver ku 86,2 kg kalv per 100 kg årsku.
Produsentene startet med ammeku i 2014 da de bygde nytt tallefjøs og kjøpte inn de første ammekuene fra Lynum i Trøndelag. Med interesse for avl har besetningen etter hvert mange stambokførte Simmental dyr, og totalt er det rundt 45 kalvinger i året med full fremfôring . Det brukes mye semin i besetningen og ungdyra kåres ved ett års alder.
Om årets vinner uttaler lokal veterinær følgende: Vi opplever at produsenten har et veldrevet fjøs med fokus på god dyrevelferd. Dyrene er tillitsfulle, rolige, rene og pene. Det er god helse i besetningen og det er alltid hyggelig å være på besøk i fjøset.
Produsentene er opptatt av å formidle det positive med storfekjøttproduksjon basert på norske ressurser og det spres kunnskap. Dette gjør de aktivt både til politikere, ulike forbrukergrupper og skoleelever.
Om sommeren har de sine egne dyr gående på kulturbeite ned mot innsjøen Øyeren. Dette er også en form for formidling av betydningen av ammekua som en utnytter av norske ressurser.
I testomgangen 2019/20 ble oksen Otto av Thorshov tatt ut til fenotypetest og godkjent som semin okse.
Det er med stor glede vi kan gratulere driverne av gården Thorshov Gård i Enebakk, Camilla og Jørgen Thorshov, som årets ammekuprodusent 2023.
Både Camilla og Jørgen jobber aktivt i gårdsdrifta som forutenom ammeku også omfatter kornproduksjon. Døtrene på 8 og 12 år er også med blant annet i sosialisering av kalver.
Jørgen forteller at de er svært opptatt av en rød tråd i all produksjonen på gårdsdriften. Det omhandler karbonagro – dette er prosjketnavnet i kornproduksjonen. Et av prinsippene i systemet er å ha gode vekstskifter, det gjør at ammekua har en viktig rolle. Samtidig har en med seg dette også i tanken rundt beitingen av blant annet ravinedalene i området. «Det at en ammekuprodusent midt i et kornområde kan gjøre det så bra er veldig gøy. Alle de gamle innmarksbeitene vi kan utnytte, som ellers står ubrukt, er en del av grunnlaget for de resultatene vi har oppnådd» sier Jørgen.
