Et av våre dyktige medlemmer, Kim Viggo Weiby holder blant annet på med tiroler gråfe og er han er i gang med en doktorgrad om metanutslipp fra kyr ved NMBU. Det er de siste tre årene samla inn nesten hundre rundballer fra hele landet for å komme til bunns i hvordan graskvaliteten påvirker metanutslipp. Det var våte baller og tørre baller, baller med og uten ensileringsmiddel, tidlig og seint slått gras, gras med ulikt kløverinnhold og ulik alder.
– Hypotesen er at bedre grovfôrkvalitet gir lavere metanutslipp. Stemmer hypotesen blir det enda viktigere å øke kvaliteten på grasavlingene her i landet, sier Kim Viggo til Vamilla Mellemstrand i Samvirke. Han forteller også at en arbeidshverdag i forskningskretser har gitt han troen på at det er fullt mulig å redusere klimagassutslippene fra norsk landbruk uten å måtte redusere matproduksjonen.
Kim Viggo har utarbeidet bærekraftsregler for ammeku – de har han latt oss i TYR få lov til å dele