Sykdommen er som mange har fått med seg påvist i flere sauehold i Agder. Blåtunge kan smitte storfe og øvrige drøvtyggere, men gir sjelden dødelighet hos storfe.
Blåtunge er en liste 1-sykdom som primært rammer sau og storfe. Blåtunge smitter ikke direkte mellom dyr, men blir overført fra dyr til dyr med blodsugende sviknott. Sykdommen kan også smitte fra mor til avkom i fosterlivet, via sæd og via sprøytekanyler. En smittet ku kan med andre ord smitte ufødt kalv.
Symptomer på blåtunge:
- Feber og redusert allmenntilstand
- Hevelse hode og/eller nakke
- Rennende nese, øyne og/eller sikling
- Sår, skorper, hevelser rundt munn og/eller lepper
- Hevelse og sår på spener/jur
- Hevelse og ømhet i klauvrand
- Halthet
Blåtunge smitter ikke til mennesker.
Ring Mattilsynet på telefon 22 40 00 00 ved mistanke om blåtunge.
Mattilsynet sier at sviknotten er mest aktiv om kvelden og natten, og et godt forebyggende råd er derfor å ta dyrene innendørs om kvelden og natten. Et forebyggende tiltak for å redusere mengden sviknott i husdyrrom kan være å benytte insektfeller.
Mattilsynet skriver følgende på sine sider:
Dyreholdene som får påvist smitte, vil bli båndlagt. I tillegg må alle som driver med drøvtyggere i området forvente at det kan bli innført ytterligere restriksjoner, for eksempel på flytting av dyr i området.
Mattilsynet jobber nå med hvilke restriksjoner som vil bli innført. Siden det er 15 år siden denne sykdommen var i Norge sist, vil det ta litt tid før alt er klart.
Mattilsynet vil så snart det er klart, og fortløpende, oppdatere veiledning til alle som driver med dyr i dette området på sine nettsider. Dyreholdere og andre må følge med på mattilsynet.no for oppdatert informasjon og straks ta kontakt med Mattilsynet dersom de har mistanke om blåtunge.
Les mer hos Animalia: Blåtunge påvist i Norge (animalia.no) og Mattilsynet: Blåtunge er påvist i sauehold i Agder | Mattilsynet