TYR har gitt innspill til Prop. 105 S (2023–2024) «Endringer i statsbudsjettet 2023 under Landbruks- og matdepartementet (Jordbruksoppgjøret 2023 m.m.)».
TYR er glad for at det ble inngått avtale mellom partene i jordbruksoppgjøret, men er likevel klare på at det må større endringer til.
Det er de beitende dyra som bidrar til et landbruk over hele landet. De grovfôrbaserte produksjonene bidrar blant annet til økt sjølvforsyningsgrad, dyrevelferd, kulturlandskapspleie og økt karbonbinding.
Dessverre viser statistikk at grovfôrarealer går ut av drift, spesielt i områder hvor det ikke finnes alternativer til grovfôrproduksjon. Årets jordbruksoppgjør bidrar til at denne utviklingen fortsetter, og TYR er overrasket over at regjeringen, med faglagenes støtte, undergraver sin egen stortingsmelding kun èn måned etter Stortingets behandling. Referansebruksberegningene viser at ammekuproduksjonen, sammen med sau, er blant produksjonene med lavest inntjening i landbruket. Dette ble ytterligere forsterket i årets jordbruksavtale.
TYRs krav er at produksjonene i landbruket må jamstilles økonomisk, samtidig som landbruket må jamstilles med andre grupper i samfunnet.
For å nå de landbrukspolitiske målsettingene om økt sjølvforsyning og matberedskap må en utnytte de norske ressursene grovfôr og beite – det betyr at en er avhengig av produksjonene som utnytter dette.
De grovfôrbaserte produksjonene må styrkes, dersom de landbrukspolitiske målsettingene skal nås.
Konkurransekraften til norsk storfekjøtt er svekket, blant annet ved at prisforskjellen på de ulike kjøttslagene reduseres. Styrking av tollvernet er et nødvendig tiltak, og det var forventninger til at regjeringen i forslag til statsbudsjett 2024 prioriterte dette.
Rapporter viser at produksjon av norsk storfekjøtt er mer bærekraftig enn de land det importeres fra. Da blir det feil at det importeres storfekjøtt, samtidig som det ligger til rette for økt produksjon innenlands.
TYR ber om at importvernet for norsk storfekjøtt styrkes ved at det innføres prosenttoll på alt storfekjøtt.
Du kan lese hele TYRs innspill her