Vi hadde forventninger til at forhandlingene ville prioritere beitende dyr, men det ser vi ikke ut fra den inngåtte avtalen. Jordbruksavtalen er på mange måter en videreføring av tidligere avtaler, og det er ikke mulig å se noen prioritering av produksjonene som utnytter norske ressurser som gras- og beite, sier styreleder i Tyr, Erling Gresseth.
Vi er veldig fornøyde med at det ble en avtale, og totalt sett gir den positivt utvikling også for ammekuproduksjon. Men i dagens situasjon med høye energipriser og krig i Europa, og flere land som har stengt for eksport av landbruksvarer, så er det viktig at de ressurser og muligheter som finnes for å øke selvforsyningsgraden i Norge utnyttes. En av de viktigste norske ressursene vi snakker om her er gras og beite. Utmarka kan utnyttes til beitebruk, og på den måten matproduksjon, men skal det være interessant må det prioriteres. Vi hadde både trodd og ønsket at Regjeringen hadde imøtekommet jordbruketskrav og økt beitetilskuddet, samt innført et eget tilskudd for ku med kalv på beite. Foruten om å gi økt selvforsyning, er dette også god dyrevelferd, uttaler Gresseth
Ammekuproduksjonen er basert på norske ressurser – gras og beite. Avlsarbeidet vårt jobber også fast mot dette med fokus på grovfôropptak og utnyttelse. Produksjonen er derfor et viktig bidrag til landbruk over hele landet. Dessuten bidrar beitende dyr til et åpent kulturlandskap, som igjen har positive effekter på klima. Dette vektlegges tydeligvis ikke av Staten, avslutter Gresseth.