Geir Pollestad har politisk erfaring og kommer fra et viktig geografisk område for norsk storfekjøttproduksjon. TYR gratulerer og ønsker han velkommen som ny Landbruks- og matminister. På vegne av norske storfekjøttprodusenter har vi store forventninger til den nye statsråden, og har derfor invitert til besøk og møte, sier styreleder Erling Gresseth
Norsk storfekjøttproduksjon er i en utfordrende tid. Det har vært et vedvarende underskudd på norsk storfekjøtt de siste 20 år. I tillegg til svak økonomi i produksjonen, og gradvis økte importkvoter, har sjølvforsyningsgraden på norsk storfekjøtt gått ned. Pandemi og krig i Europa har imidlertid ført til en endret situasjon, der det er overskudd på norsk storfekjøtt. Konkurransekraften til norsk storfekjøtt er svekket i forhold til kjøtt fra kraftfôrbaserte produksjoner. Redusert kjøpekraft og diskusjoner om nye kostholdsråd fører til markedsmessige utfordringer for norsk storfekjøtt. Behovet for import av kraftfôr er økende, og nedgang i forbruk av kjøtt fra beitende dyr bidrar til svekket sjølvforsyningsgrad. Dette er utfordringer som det må tas tak i, sier styrelederen i TYR.
TYR har i anledning utnevnelsen som ny statsråd, invitert Pollestad til teststasjonen på Staur. TYR starter i disse dager test av nye okser, og i sommer er det installert nytt fôringsanlegg hvor det legges opp til registrering av metanutslipp ved fôring av grovfôr. TYRs teststasjon har vært verdensledende innenfor avlsarbeid, og dette har styrket vår posisjon ytterligere.
Vi håper derfor at statsråden ser positivt på invitasjonen som gir mulighet for å både diskutere utfordringene i norsk storfekjøttproduksjon, og bli kjent med TYR som organisasjon, avslutter Erling Gresseth.