I Aftenposten 13.09.19 har Joacim Lund en kommentar som viser at han har sett det TYR har hevdet lenge; Biffen er ikke en klimaversting likevel. «Alle skjønner at indrefilet fra Argentina på en norsk tallerken gir større utslipp enn kjøtt fra en norsk ammeku.» I kommentaren henviser han blant annet til en rapport publisert ved University of Oxford i fjor – denne rapporten skulle bidra til et bedre kunnskapsgrunnlag for å utforme en rettferdig og effektiv klimapolitikk. Et av hovedpoengene i denne rapporten er at de ulike klimagassene har svært ulike egenskaper. Den gode nyheten for oss som holder på med drøvtyggere er at CO2 utslippene fra disse er tilnærmet et nullsumspill. Metan slipper de ut, men denne gassen oppfører seg annerledes enn CO2. Metan har kortere halveringstid og det betyr at metan ikke vil akkumelere seg dersom antallet drøvtyggere ikke øker. Som Lund sier litt forenklet betyr det; Stabilt antall dyr, stabil mengde gass. Økte metanutslipp, økt oppvarming. Redusert utslipp, kjølende effekt.
i 1960 var det om lag 600 000 kyr i Norge, i dag er det rund 220 000 – det er mye metanraping spart! Videre forteller kommentaren om avtalen mellom landbruket og regjeringen, samt noe om alt som gjøres for å begrense metanutslippene f.eks via fôr.
TYR er svært glad for at Aftenposten publiserer et innlegg som deler det budskapet vi forsøker å formidle, og oppfordre alle til å lese kommentaren sammen med fredagskaffen!