Situasjonen for storfekjøtt er krevende. Normalt er det underskudd på storfekjøtt i grillsesongen, men nå er det fortsatt et stort overskudd som betyr at det er mer kjøtt på lager. Overskuddet på reguleringslager er omkring 3.500 tonn, og dette er mer enn på mange år. Tørkesituasjonen øker ytterligere risikoen for slakting i sommer.
Nylig ble det varslet om salgsnedgang på 5%, og det forklares med i hovedsak dårligere økonomi i husholdningene. Andre og billigere varianter av kjøtt velges. Dette er svært bekymringsfullt for storfekjøttproduksjonen spesielt, men også for mål om økt selvforsyningsgrad, kulturlandskap, landbruk over hele landet og bærekraft, sier styreleder Erling Gresseth.
TYR har varslet bekymring for dette i lang tid, og på årsmøtet til Norges Bondelag var det flere som var opptatt av beitedyr i forhold til selvforsyning, matvareberedskap og dyrevelferd. Klima ble i liten grad nevnt som forklaring på nedgangen i kjøttforbruket, til tross for at det er mye fokus på nye nordiske kostholdsråd, og eventuelt nye nasjonale retningslinjer.
Sau- og storfekjøttproduksjonen er vesentlig for en bærekraftig norsk matproduksjon, som utnytter norske ressurser og bidrar til et landbruk over hele landet. Dette kom også tydelig fram på årsmøtet i Norges Bondelag, uten at det ble konkluderte med tiltak.
Det er viktig at det tas tak i denne problemstillingen, og derfor har bedt Norges Bondelag om at det snarets tas initiativ til et møte med aktuelle produksjoner for å diskutere dagens situasjon og framtidige tiltak. Markedssituasjonen for rødt kjøtt, tiltak for å øke konkurransekraften til norsk storfekjøtt spesielt, og rødt kjøtt i et klimaperspektiv må diskuteres, sier Gresseth.