På landbruk.no kan en lese en artikkel der Ola Hedstein administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke er bekymret for at klimadebatten blir litt for enkel » – Også landbruket skal kutte i sine klimagassutslipp, men kutt i kjøttproduksjonen kan skape mange flere problemer enn det løser.»
Flere mener kutt i kjøttproduksjon er det mest effektive klimatiltaket vi kan gjøre, men få tenker over hvor viktig drøvtyggerne er for biologisk mangfold, matsikkerhet og karbonbinding i jord.
Drøvtyggerne opprettholder det biologiske mangfoldet
Vi står ikke bare overfor en klimakrise, men også et tap av biologisk mangfold i en skala verden aldri før har opplevd.
Nylig kom FN med en rapport som skisserer at mange av jordens arter er i ferd med å dø ut.
Drøvtyggerne er essensielle for å hindre gjengroing og gjødsling av utmarka. Det er disse dyrene er den beste forvalteren vi har for å sørge for å opprettholde det biologiske mangfoldet i Norge, sier Hedstein.
Ifølge NIBIO er det faktiske beitetrykket for lavt flere steder i landet. Flere av de artene som står i fare for å dø ut trues av gjengroing.
Kua binder karbon fordi den beiter
Det er mye fokus på klimautslippene fra drøvtyggerne i mediene, men få vet at kyr, sau og geit er med på å binde karbon gjennom beiting.
I dag vet vi for lite om hvor stor karbonbindingen er, men det pågår flere forskningsprosjekter på feltet.
– Vi ser at optimal beiting kan bidra positivt i klimaregnskapet gjennom karbonlagring i jorda. Årsaken er at beiting stimulerer rotsystemet til plantene og dermed lagring av karbon, sier prosjektleder i Agri Analyse, Margaret Hillestad Eide.
Folk må ha mat også i fremtiden
Vi vet at klimaendringer vil gjøre det vanskeligere å produsere mat i fremtiden. Forskerne sier det vil bli tettere mellom både hetebølgene og de intensive nedbørsperiodene.
– Klima kan endre den globale matproduksjonen dramatisk. Det kan også få konsekvenser for hva vi finner i butikkhyllene, sier Ola Hedstein.
Både Parisavtalen og FNs klimapanel er tydelige på at alle land har et ansvar om å sikre befolkningen nok mat.
– I Norge har vi lite matjord, men hele 95 prosent av landet vårt består av utmark. Drøvtyggerne har en unik evne til å omdanne gress til næringsrik mat for oss mennesker. I Norge har beitedyrene har en avgjørende betydning for å sikre nok mat til en økende befolkning, forklarer direktøren.
Direktøren advarer mot enkle løsninger i klimakampen.
– Reduksjon av kjøttproduksjonen i Norge er et dårlig klimatiltak. Det reduserer kanskje noe metanutslipp på kort sikt, men potensiale for å gjøre vondt verre på andre områder er for stort. Skal vi løse klimakrisen må vi evne å ha flere tanker i hodet på en gang, avslutter han.
TYR synes det er gledelig at det settes fokus på beitedyras betydning og at kjøttproduksjon med basis i beite og grovfôr ikke bare er bærekraftig men av stor betydning!