Norsk storfekjøtt har 67% lavere klimagassutslipp enn det internasjonale tall viser. Det er det vi alltid har hevdet, og i tillegg bidrar ammekuproduksjon til andre fellesgoder som biomangfold, beredskap og et landbruk over hele landet, sier styreleder Erling Gresseth i TYR.
Nortura har fått forskningsinstituttet Norsus, i samarbeid med NMBU til å regne på klimagassutslippene for Norturas kjøttproduksjon. Tallene ble presentert på Norturas dialogmøte om bærekraft.
I følge det som ble lagt fram kan klimagassutslippene fra norsk kjøttproduksjon være så lave som en tredjedel av klimagassutslippene fra storfekjøtt fra verdensmarkedet. I forbindelse med utarbeiding av de nye kostholdsrådene ble det lagt til grunn internasjonale tall, og at storfekjøtt fra ammekyr medfører utslipp av 100 kg CO2-ekvivalenter pr kilo. Tallene fra Norsus og NMBU viser at kjøtt fra norske ammekyr bare har et utslipp på 30 kilo Co2-ekvivalenter. I det som ble lagt fram er tallene inkludert også klimagassutslippene som oppstår der råvarene blir produsert. Eksempelvis er utslipp som følge av soya produksjon i Brasil med i tallene. Det er slik beregningene må gjøres skal det være sammenlignbart sier Erling Gresseth.
Gresseth erkjenner at storfe og sau har et høyere klimagassutslipp enn de kraftfôrbaserte produksjonene, men de grovfôrbaserte produksjonene utnytter det norske ressursgrunnlaget best. Derfor er produksjonene viktig i forhold til økt selvforsyning og beredskap. Det er 23000 drøvtyggerprodusenter spredt over hele landet som bidrar til levende kulturlandskap, spredt bosetting og dyr på beite, sier Erling Gresseth.
Han håper nå at myndighetene bruker Norturas rapport i videre arbeid som handler om rammebetingelsene til norsk landbruk, og drøvtyggerproduksjonene spesielt. Norske dagligvarekjeder bør også tenke seg om når de importerer storfekjøtt fra de fjerne strøk som har et langt høyere klimagassutslipp enn norsk storfekjøtt, avslutter Erling Gresseth.
Hentet fra Nationen 27. oktober 2023