Det ble nylig publisert resultater fra første del av et pilotprosjekt som skal kartlegge omfanget av disruptive mutasjoner på myostatingenet. Kartleggingen skjer gjennom testing av slakt, i første omgang slakt med en K-faktor over 50. Prosjektet skal i tillegg etablere systemer som er tilpasset slakteriene for å avdekke uønsket genetikk.
Samtidig med denne publiseringen vedtok Nortura at slakt av såkalt «blå» rase skal behandles som risikoslakt. Rasen belgisk blå og tilsvarende raser bærer den disruptive mutasjonen nt821, og dette er en av flere mutasjoner som er definert som disruptive og uønsket. Norturas vedtak og publiseringen av resultatene fra prosjektet har ført til spørsmål blant TYR’s medlemmer. Vi presiserer at det ikke er endelig bestemt hvilke reaksjoner som vil gjelde ved levering av slakt som har spesifiserte disruptive mutasjoner, men økonomiske sanksjoner har vært diskutert i pilotprosjektet.
Så langt vi har oversikt over, gjennom rutinemessig testing ved stambokføring og avstammingskontroll, er forekomsten av disruptive mutasjoner lav i renrase kjøttfebesetninger. Internasjonalt er det imidlertid utstrakt bruk av dyr med disruptive mutasjoner i krysning med melkeku. Når vi nå ser en økende tendens til import av kjøttfesemin til bruk i mjølkemarkedet, er det svært viktig å være bevisst på at dette skal være fritt for disruptive gener.
Næringens O-visjon innebærer at populasjonene skal bli frie for uønsket genetikk. Utviklingen går imidlertid raskt når det gjelder gentesting, og det oppdages stadig nye mutasjoner hos ulike raser og arter. Det er derfor viktig å kartlegge og definere hvilke mutasjoner som påvirker dyret negativt og som dermed er uønsket. Det vil også oppdages mutasjoner som ikke medfører negative konsekvenser og som derfor ikke defineres som uønsket.
Vi oppfordrer alle våre produsenter til å ta tak i dette nå, og begynne kartleggingen av sin besetning for å være rustet for fremtiden. En nullvisjon for disruptive gener er viktig for framtidig konkurransekraft for norsk storfekjøtt.
TYR har en infoside om gener og gentesting på sine nettsider, denne er under oppdatering, men du kan finne mer informasjon om hvilke mutasjoner som inngår i TYRs rutinemessige testing her: https://www.tyr.no/genetikk/gentester/ Det vil også komme en mer omfattende artikkel om disruptive mutasjoner i TYR-magasinet nr. 4 2022.
