Det er fortsatt et pågående ringormutbrudd i Norge – og det har kommet noen spørsmål relatert til ringorm og beite. teksten nedenfor er hentet fra Mattilsynet og Veterinærinstituttet. Det er viktig å huske at dette er dyreeiersansvar, og dokumentert smitta besetninger er båndlagt av Mattilsynet. Den største risikoen for ringormsmitte mellom besetninger er direkte og indirekte kontakt mellom storfe. I beitesesongen er det større sjanse for at dyr fra forskjellige besetninger kommer i kontakt med hverandre.
• Storfe kan spre smitte selv om de ikke viser tegn på ringorm
• Vaksinerte storfe kan spre smitte
• I smittede besetninger kan bare en andel av dyra vise klinisk sykdom, selv om hele besetningen er smittsomme
• Inkubasjonsperioden varierer mellom individer og raser
• Varighet av utbruddet og synlige tegn på ringorm vil variere. Hos kjøttferaser kan sykdomsperioden være kort og kun et fåtall av besetningen viser symptomer.
• Det er uvisst hvor lenge dyr er smittsomme etter at de har vært syke
• Indirekte smitte skjer via miljø, personer og utstyr Det er relativt enkelt å kontrollere og redusere smitterisikoen når dyra er inne, men det vil kreve god planlegging og fokus på detaljene for å holde smitterisikoen lav i beiteperioden.
Det er viktig å prioritere de tiltakene som utgjør den største smittefaren. God smittebeskyttelse og kontroll i egen besetning kan oppnås ved å holde fokus på tre hovedelementer.
Disse rådene og anbefalingene gjelder spesielt i risikosonene, men kan nyttes av alle som ønsker det:
1
Beitegrupper som har hatt kontakt med andre storfe med uavklart smittestatus, bør en holde egne dyr adskilt fra resten av egen besetning inntil smittestatusen er avklart.
Sørg for gode gjerder, spesielt at strømgjerdene er intakte og gir god styrke rundt hele gjerdet.
Unngå fellesbeiter dersom det er kjent smitte i området. Se på mulighetene for veterinære helseattester fra alle som skal på samme fellesbeite.
Storfe fra risikosonen bør ikke på nabobeite/fellesbeite utenfor risikosonen. • Storfe som skal på nabo/fellesbeiter innad i risikosonen bør jod-dusje dyr ved beiteslipp.
Storfe som har vært i kontakt med andre besetninger (ved lån/leie av avlsokse og rømlinger), bør jod-dusjes før de slippes tilbake med resten av besetningen.
Storfe som har vært utsatt for økt ringormsmitte i beiteperioden bør holdes i karantene i 8 uker før de introduseres i resten av besetningen.
Mattilsynet og Veterinærinstituttet fraråder å bruke vaksine i forbindelse med kjøp/salg og/eller bruk av fellesbeite. Ringormvaksinen er kun anbefalt og forbeholdt til de besetningene som har fått påvist smitte. Beiteslipp i besetninger som har restriksjoner etter påvising må forholde seg til de pålegg og krav som Mattilsynet stiller i forbindelse med beitebruk.