Nortura setter ned engrosprisen på storfeslakt med 4,00 kroner per kilo. Samtidig setter Norges Bank opp styringsrenten med 0,25%. For en gjennomsnittlig ammekuprodusent forsvinner 50.000 kroner av inntekten over natta. «Dette er dramatisk! Ikke bare for bonden, men for fremtidig produksjon og selvforsyning» uttaler styreleder i TYR, Erling Gresseth.
Norsk storfekjøttproduksjon bidrar til å øke selvforsyningsgraden, holder kulturlandskapet åpent og bidrar til landbruk over hele landet. Beitende dyr utnytter arealer som ikke kan nyttes til annen matproduksjon. Dette er fellesgoder for hele samfunnet, og disse godene forsvinner dersom ammekuprodusenten ikke har en økonomi til å leve av!
Prisjusteringen fra Nortura, kommer på grunn av nedgangen i etterspørsel etter storfekjøtt. Kjøpekraften til nordmenn generelt er svekket, og en ser at når handlekorga skal fylles, velges rimeligere alternativer. Retorikken som føres via enkelte medier om drøvtyggerne som klimaverstinger, samt mye lavere pris på importkjøtt gjør at konkurransekraften til norsk storfekjøtt svekkes. «Det er svært langt mellom kampanjer som, forteller om det positive med norsk storfekjøttproduksjon. Markedsføringen av våre produkter er nærmest fraværende – her må noe skje.» uttaler en frustrert Gresseth. «Det brukes millioner på innfrysing av kjøtt, det er en passiv tilnærming. Fortell heller hele historien om bærekraft og bruk av norske ressurser!»
Det importeres 9000 tonn storfekjøtt tollfritt, og prisveksten i Norge gjør at tollvernet på storfekjøtt er svekket. Myndigheten må tørre å utfordre den tollfrie kvoten, og prosenttoll på alt storfekjøtt må innføres ved neste års statsbudsjett.
De siste årene er det de grovfôrbaserte produksjonene som har oppnådd minst forhandlingsgevinst i jordbruksforhandlingene. Dette er ikke i tråd med regjeringsplattformen som har mål om økt bærekraft i landbruket gjennom økt bruk av utmarksbeite.
Erling Gresseth tviler på at den vedtatte prisnedgangen vil komme forbruker til gode i butikk. Dagligvarekjedene må ta samfunnsansvar, og bidra til å økt konkurransekraft for varer basert på norske ressurser. Dersom de ikke gjør dette på eget initiativ er det en forventning om at Regjeringen tar grep i forhold til regulering av dagligvarehandelen snarest!
«Trenden må snus, ellers har vi om noen år ingen norsk storfekjøtt produksjon igjen – og da er det mye mer enn det norske kjøttet som forsvinner. Men skal det gjøres må det handling og ikke bare fagre ord i festtaler til,» avslutter en bekymret Gresseth