Erling Gresseth hadde en kronikk relatert til at Oslo kommune nå skal redusere sitt kjøttforbruk i tråd med Eat-Lancet sine kostholdsråd – den kan leses her Gresseths kronikk i Nationen Denne ble svart opp av Margit Fausko i Alliansen ny landbrukspolitikk. Hun skriver blant annet at hun synes TYRs kritikk mot Oslospolitikerne har svak forankring og at hun tror det er kjøtt fra de kraftfôrkrevendeproduksjoneformene som vil bli skadelidene. Fausko skriver » Eit vegetarisk skulemåltid vil fyrst og fremst redusere konsumet av kylling og svin, ikkje drøvtyggjare, fordi det er kylling og svin vi et mnest av i Norge. det kunne gjerne vore ei fotnote bak vedtaket om vegetarlunsj at «to av dagane skal elevane få tilbod om norske kjøtprodukt frå beitebasert drift og dyr som har ete mindre enn 10 prosent kraftfôr.»
Gresseths svar stå på trykk i Nationen og kan leses nedenfor;
TYR glorifiserer ikke – vi forteller fakta!
Kjære Margit Fausko i Alliansen ny landbrukspolitikk – TYR glorifiserer ikke kjøttet, eller norsk storfekjøttproduksjon – vi forteller fakta. Men når jeg leser ditt tilsvar på mitt innlegg om C 40 landene og Oslos underskrift for å kutte kjøttforbruk og matsvinn innenfor sine bygrenser så ser jeg at vi langt på veg er helt enig. Du mener at et vegetarisk skolemåltid først og fremst vil redusere konsumet av kylling og svin fordi det er disse kjøttslagene vi spiser mest av. Dessverre er ikke TYR så sikre på det. Det blir enkelt å kutte drøvtyggerkjøtt med tanke på klimautslipp, kontra kraftfôrkrevende kjøtt som ikke har drøvtyggeregenskapene og derfor ikke produserer metan på samme måte. Fotnoten du foreslår bak vedtaket om vegetarlunsj om «at to av dagene skal elevene få tilbud om norske kjøttprodukt fra beitebasert drift og dyr som har spist mindre enn 10 prosent kraftfôr», er vi derimot helt enige i. Det vil bety kjøtt fra norsk ammeku og sau, de dyra som i størst grad utnytter de norske ressursene som gras – og bidrar til å holde kulturlandskapet åpent.
Du oppfordrer også TYR til at om vi mener alvor med våre bekymringer for kulturlandskapet, biomangfold, selvforsyning og monokultur til å sammen med dere i Alliansen ny landbrukspolitikk jobbe for å få norsk landbruk i riktig retning. Det gjør TYR gjerne! Hvert eneste år opp mot jordbruksforhandlingene og ellers har TYR utstrakt kontakt mot landbrukets faglag og politikerne. I fjor foreslo vi blant annet et eget tilskudd for ku med kalv på beite. Storfekjøttproduksjon med basis i ammekua er en beitebasert produksjon med minimal bruk av kraftfôr, TYR forsøker hele tiden å formidle dette, samt betydningen denne produksjonsformen har både for distriktslandbruket, kulturlandskapet og norsk selvforsyning – og samarbeider gjerne med alle som ser dette på samme måte som oss.
– Erling Gresseth –
Styreleder TYR