TYR har det overordna ansvaret for kjøttfeavl i Norge, tildelt av norske myndigheter.
Avlsplaner er svært viktige dokumenter som beskriver hvordan avl på kjøttfe drives. TYRs overordna avlsplan og de rasespesifikke avlsplanene gjennomgås årlig. Avlsplaner skal beskrive hva en ønsker å oppnå med en gitt rase/populasjon og hvordan en skal oppnå dette. TYRs overordna avlsplan med tilhørende styrende dokumenter ble revidert høsten 2013, og vedtatt i styret desember samme år. Rasenes avlsplaner henger nært sammen med den overordna avlsplanen og kan ikke være i strid med denne.
TYRs avlsplan og rasespesifikke avlsplaner utarbeides i henhold til TYRs overordna avlsmål. Årsmøtet i 2014 vedtok revidert felles overordna avlsmål beskrevet som Maksimal Nettoverdi. Maksimal nettoverdi kan tenkes oppnådd på ulike måter, alt etter hvordan utgangspunktet for de ulike rasene er. I vurderingen av maksimal nettoverdi vil også vurderinger av produksjonsform, ressursbruk og markedsmuligheter ligge. Maksimal nettoverdi som avlsmål vil dermed medføre at ulike avlsregimer blir valgt i ulike raser.
I tillegg til Avlsmål og avlsplan har vi ytterligere tre dokumenter som beskriver avlsarbeidet på kjøttfe i Norge. Disse fem dokumentene omtales som TYRs overordnede dokumenter:
- TYRs avlsmål for kjøttfe i Norge; Maksimal Nettoverdi
- TYRs overordna avlsplan for kjøttfe i Norge
- Rolle- og ansvarsfordeling ved gjennomføring av TYRs avlsplan
- Kriterier for nasjonalt avlsarbeid på kjøttfe i Norge
- Avlstiltak i det organiserte avlsarbeidet på kjøttfe i Norge
Rasespesifikke avlsplaner
I tillegg til den felles overordnede avlsplanen i TYR sentralt, utarbeides det avlsvplaner for de enkelte rasene. De første avlsplanene ble vedtatt rundt 2001, og revideres med jevne mellomrom. Avlsplanene skal fungere som aktive styringsdokumenter og skal ha årlige gjennomganger for evt. revideringsbehov. Under finner du siste versjon av avlsplanene for de fem rasene med nasjonalt avlsarbeid:
Det er flere raser i Norge enn de fem som det er nasjonalt avlsarbeid på. For disse er det vel så viktig at produsentene har et felles miljø og samarbeider om rasens utvikling i Norge. Det er relativt små populasjoner og kontroll på slektskap vil derfor være enda viktigere for å unngå innavl. Valg av fremtidige mordyr er en vesentlig del av avlsarbeidet. For at produsentene skal vite hva slags retning det er ønsket at rasen skal utvikle seg er det flere av rasene som har avlsplaner selv om de ikke har nasjonalt avlsarbeid. Nedenfor finner du avlsplaner for de rasene som har det.