Den svenske Charolaisforeningen la sommerturen sin til Norge. Drammensområdet, Buskerud.
Lørdag 2. juli, nærmere bestemt Skotselv kl 09.30, tok de Norske Charolaisentusiastene imot bussen med svenske Charolaisentusiaster. Bare noen hundre meter unna, viste Runar Bakke frem en flokk med Charolaisdyr. Runar fortalte hvordan han delte besetningen i de forskjellige beitene, hvilke typer beiter han benyttet til dyrene.
Han fortalte, pekte og viste frem de forskjellige linjene i besetningen sin, mens det Svenske besøket lyttet beundrende til. Videre gikk turen hjem på gården til Runar hvor flere dyr ble vist frem.
Lokal eplesaft, en sjokoladebit og en liten skarp en til de som følte for det ble servert i låven.
Bussen å vi ruller videre til Sande og Per Øyvind Sola. Per Øyvind hadde laget en liten oversikt over produksjonen på gården, korn, gras, beiter sau og ku, og han fortalte litt rundt det.
en Charolaisflokk med kuer og kalver samt en «tjur» ble beskuet, mens Per Øyvind fortalte om de forskjellige beitemulighetene han benyttet. Utmarka. Utmarksbeiter er en av de mulighetene han har tilgang på, som også ble benyttet. I håp om å møte på en av Per Øyvind`s flokker i utmarka, rullet vi innover, men desverre så vi ingen kuer.
Men på en flott setervoll, i strålende flott sol ble det spist lunsj.
Når vi kom ut av skogen kjørte vi igjennom ett av Per Øyvind`s beiter, hvor mange flotte Charolaisdyr ble beskuet.
Bare ett par km sørover troppet vi opp i gårdsplassen hos Dillerud Charolais v/ Knut Otto Espeseth.
Han fortalte litt om sin tid med Charolaisdyr, om gården og drifta på gården. I besetningen til Knut Otto er 1/3 av kuene etter svenske seminokser. Tiger, Ross, Best, Viking Ferb, Hero, Ivanhoe er blant noen av fedrene til Knuts kuer og kalver. Knut fortalte om, pekte og viste frem de forskjellige linjene hans på kuene og kalvene.
Da kvelden kom, var det klart for festmiddag, i «låven» til Vidar Fosslien i Sande.
Er vel ikke å ta i, å si det må være Norges største og råeste «låve»
På gården til Vidar, er nok en av landets største hornede Herford besetning, og oppdrett av frittgående Durocgris.
En 188 kg Durocgris ble grillet. De forskjellige styknigsdelene tilbredt på den fineste måte, ble dette en opplevelse vi alle sent vil glemme. Etter alle fikk smakt på alt, taler, og hyggelig prat var unnagjort, og det le utpå kveld, tok vi farvell med våre Svenske venner.
Søndag skulle Svenskene hjem, de tok båt fra Sandefjord. På vei dit, stoppet de hos Dagfinn Henriksen, der står eliteoksen Grieg av Dillerud. som de har importert sæd av til Sverige. De syntes det var spennende å ta en kikk på Grieg.
Siste stopp på turen deres var Hos Kjell Bredholt, og hans besetning
Vi i Charolaisforeningen, takker alle for en fin Lørdag, og ett flott og trivelig besøk.