Ny avlsplan vedtatt på årsmøtet

Vår nye avlsplan ble vedtatt på årets årsmøte i Sarpsborg, 17. november.
Vi innleder med en foklaring av de endringer som er gjort. Avlsplanen ligger nederst i teksten.
FRA SEGMENTERING TIL JAKTEN PÅ «ALLROUNDOKSEN»
Norsk Charolais vedtok ny avlsplan i sitt årsmøte 17. november. Endringene blir gjort for å avle frem flere okser som er jevnt bra på flere egenskaper. Dagens system har vist seg å forfordele okser som er veldig sterke på kun noen få egenskaper. For å lykkes trengs et tettere samarbeid med avlerne!
Jakten på «allroundoksen»
Norsk Charolais har i mange år benyttet en såkalt segmenteringsmodell ved seleksjon inn til Staur. Tanken har vært å sikre at både potensielle kvigebedekkere, morfarokser og produksjonsokser skulle få plass på teststasjonen. I seminuttaket har man så sørget for at alle de tre kategoriene er representert.
Det har vist seg at okser som er tatt ut i produksjonsgruppen og kvigebedekkergruppen sjelden når opp som eliteokser, da de kun presterer på en, høyst to delindekser etter å ha fått egne avkom. Det er oksene av en mer allround-type som tar steget helt opp og blir eliteokser med brukbare prestasjoner på 2-3 delindekser.
I korte trekk legger den nye avlsplanen opp til at årgangene på Staur heretter skal fylles opp med emner som forventes og være jevne og gode på alle egenskaper. Disse skal konkurrere om seminplassene gjennom testomgangen. Dette gjør at vi får jevnere grupper som tevler på likt grunnlag. De beste av disse tas ut til semin. Først etter avkomsgransking tar vi stilling til hvilke okser som kvalifiserer for de ulike kategoriene. Noen vil da egne seg som kvigebedekkere, andre til å rekruttere nye mordyr i besetningene som morfarokser. Sluttproduktmarkedet skal dekkes med Y-semin.
Mindre import
Norsk Charolais har siden slutten 90-tallet hatt en bevisst
importstrategi. Ved seminimport har vi i størst mulig grad tatt inn okser som
har vært positive på alle egenskaper, men med mest vekt på gode tall for
kalvings- og moregenksaper i sitt hjemland. Det vil med ny avlsplan bli mindre
fokus på importgenetikk, men behovet for ny genetikk og styrking
enkeltegenskaper vil fortsatt gjelde. Vårt mål er en større andel
testkandidater etter norske eliteokser. Derfor åpnes det for at avkom etter
norske okser med gode egenskaper kan tas inn i to testomganger.
Kollethet
Seminstatistikken viser at markedet i stadig sterkere grad etterspør kollet genetikk. NCH har siden avlsplanen i 2001, hatt en bevisst holdning ved at overgangen til en kollet populasjon skal gå gradvis for ikke å miste andre viktige egenskaper på veien. I inneværende testomgang er kun 4 av 25 okser hornet, men dette vil fortsatt variere noe fra årgang til årgang. Det vil vurderes å stille krav om kun kollede testkandidater i framtiden, men det skal ikke gå på bekostning av en langsiktig avl der vi tar vare på ønskede egenskaper.
Endring på vektgrenser og krav til indeks
Det er gjort noen små grep på vektgrensene for testkalver. Øverste tillatte fødselsvekt er senket fra 55 til 53 kr korrigert. Korrigert 200 dagers-vekt står fortsatt på 320 kg, men besetningsmiddel hos aktuell påmelder vil i større grad bli hensyntatt.
Når det gjelder fødelsindeksen er det fortsatt krav om at foreldre har over 90, men her vil igjen kombinasjonene være avgjørende. Om en av foreldrene har lave 90, bør den andre veie opp dette med et positivt bidrag for egenskapen. Ny avlsplan sier også at mor bør ha over 100 i morindeks.
Trenger hjelp fra avlerne!
For å kunne fylle Staur med «allroundokser» er vi avhengig av at dere avlere designer disse Staur-kandidatene helt bevisst. Det betyr at dere i større grad enn før må tenke kombinasjoner ved inseminering.
Dersom eksempelvis en ny norsk eliteokse eller en import er spesielt sterk på produksjonsegenskaper (og antagelig noe svak på kalving), vil en testkandidat kun være aktuell om den kombineres med et mordyr som veier opp dette ved å være sterk på kalving og moregenskaper. Har vi en far som er sterk på kalvingsegenskaper kan vi kombinere den med ei ku med mye power.
Endring i mål for framtidige seminokser, gjør nok at mange må tenke litt annerledes når avlsplanen på besetningsnivå skal settes opp. Vi i Avlsutvalget vil orientere om dette på hjemmesida og i egne skriv før hver insemineringssesong. Det vil nok ikke bli detaljerte råd, men en generell «rådgivning» på kombinasjoner av ulike egenskaper. Målet er å lage en «bruksanvisning» til hver enkelt av de prioriterte fedrene. Dette vil forhåpentligvis hjelpe dere avlere til å lage gode allroundtyper, og på denne måten vil vi få et bredt og godt utvalg av kalver å velge blant før kommende testomgang.