Prisen for årets ammekuprodusent 2019, går til Olav Rognerud og landets eldste Charolaisbesetning. Et bevis på at hardt arbeid og godt management gir resultater.

Tekst: Hans Otto Helstad
Olav driver gården sammen med sin Annette og har barna Oscar 13, Aksel 11 og Elvira 6. Gården består av 650 daa innmark og 250 daa skog, der 100 daa brukes til utmarksbeite.
I 2019 hadde Olav 63,1 årskyr og 1,24 levendefødte kalver per årsku. Det var ingen kreperte, men 4 dødfødte kalver. Kalvingsintervallet lå på 12,1 mnd. og andel førtegangskalvere var på 33%. Gjennomsnittlig innkalvingsalder var 26,1 mnd.
Gjennomsnitt 200 dagersvekt pr. årsku var 452 kg. Korrigert for mordyrstørrelsen, avvente hver ku 92 kg kalv pr. 100 kg årsku.
Drifta på Lunna
Den første kua ble importert i 1969 av bestefaren, og Olav er nå 3. generasjon ammekuprodusent på gården. Lunna Charolais er Norges eldste charolaisbesetning.
Olav tok over i 2014 og har drevet gården i 6 år. I løpet av disse årene har Olav bygget om låven og i 2017 ble det bygget nytt fjøs med plass til 80 mordyr med kalv som går på talle. Bygget er delvis isolert med fôrbrett i midten. Han har også på bygd opp besetningen fra 50 til 80 mordyr, med 40 vår- og 40 høstkalvinger. Dyrene har så langt gått på innmarksbeite, men i fjor sendte Olav de første kuene ut på utmarksbeite med veldig god erfaring. Han har kjøpt inn GPS-varsling, noe som gjør det enklere å drive tilsyn med flokken. Bruk av utmark frigjør areal på gården til fôr- og kornproduksjon.
Avl
Olav er åpenbart interessert i avl. Han inseminer alle dyrene etter observasjon, noe han har holdt på med i 3 år. I fremtiden har han ønske om å kjøpe seg aktivitetsmåler for å optimalisere insemineringen også. Bonden har tydelig formening om charolaisrasen. Han er tydelig på at han bruker norsk og fransk semin, og presiserer at for å oppnå resultater er han ikke i tvil på hva som lønner seg. I år har han blant annet brukt 70189 Idol, 70191 Love, 70188 Honnorable, 70161 Karl av Hamremoen og 70164 Komatsu av Lenna både på kyr og kviger. Han er opptatt av å bruke riktig okse på mordyrene, og presiserer at kvigene bør være rundt 500 kg når de insemineres. Olav mener at dagens størrelse på rasen må opprettholdes og at vi fortsatt har fokus på moregenskaper og bein/klauver. Lunna Charolais har til alle tider vært opptatt klauvhelse. Det skjæres klauver en gang i året og Lena-bonden er streng i selekteringen av mordyr. En underliggende faktor til resultatene på Lunna er at hvis ikke dyrene har gode bein, har de heller ikke livets rett. Olav holder på å bygge besetning, men håper i fremtiden at han kan selge livdyr.
Hva skal så til for å oppnå så gode resultater? Det ligger ikke noe fasit på det vi driver med, men at Olav legger ned mye arbeid og gjør ting til rett tid er det ingen tvil om. Olav er klar på at Charolais har et enormt potensiale bare de får riktig fôr og stell.
Vi gratulerer årets ammekuprodusent og ønsker lykke til med framtida!
