Valgkomiteens innstilling og resultatet av årsmøtets valg, «børstet støv» av noen tidligere tillitsvalgte som nå er tilbake i ledelsen. Det er helt klart forventinger om at det skal skje noe, både innad i foreningen og i forholdet til TYR.
Hva har så skjedd siden årsmøtet?
Det er nok av saker å jobbe med, noe vi vil referere fra på vår hjemmeside og «Norsk Charolais» på Facebook framover. Bedre informasjon fra oss har også lenge vært et ønske fra dere medlemmer, noe vi nå håper å imøtekomme.
Her følger et kort referat fra noen av de mest aktuelle sakene:
Det nye styret hadde sitt første styremøte 16.12.20.
Konstituering:
Odd Grundt, styreleder (valgt av årsmøtet).
Eva Iren Furuli, nestleder.
Ole Dybdal, ansvar for effektsalg.
Erik Melting, sekretær.
Runar Bakke, styremedlem.
Hans Terje Hamremoen, kasserer/regnskap (1. varamann).
Øystein Finsrud, deltar på styremøter som leder i Avlsutvalget. Representant i TYRs avlsråd.
Hans Otto Helstad, redaktør og ansvarlig for Charolaisnytt.
Styremøter og arbeidsform i foreningen:
Det legges opp til månedlige styremøter som inntil videre vil foregå på Teams. Utover dette vil vi har jevnlig kommunikasjon mellom tillitsvalgte og følge opp saker fortløpende.
Hjemmeside og Facebook:
Eva Iren og Øystein har ansvar for hjemmesida. Det er foretatt en del opprydding og oppdatering, men det er fortsatt en del som må på plass.
Når det gjelder Facebook, er det bestemt at vi skal konsentrere oss om ei gruppe. Gruppen «Norsk Charolais» vil heretter være vår kanal på FB. Gruppen «Norsk Charolais Forum» vil etter vært legges ned.
Dobbelmuskulatur (Q204X):
I Bondebladet nr. 6 og 9/2021 er det omtalt dobbelmuskulatur i norsk storfeavl. Vi ble kjent med dette før jul i fjor, og har dermed ikke vært involvert i saken. Som det framkommer av reportasjene i Bondebladet, skal det startes opp et prosjekt for å utrede konsekvenser og utbredelse av dobbelmuskulatur her til lands. Det er flere momenter som må belyses her, og vi frykter bla. at varslede trekk i slakteoppgjør for dyr med påvist dobbelmuskulatur vil få utilsiktede følger for Charolais. Det finnes nok flere kyr som er bærer av genet, men som ikke utgjør noen etiske utfordringer over hodet, så lenge de ikke bedekkes med en okse som har Q204X (dobbelmuskulatur-gen på Charolais). Dette er ikke omtalt verken i Bondebladet eller arbeidsgruppens rapport. Vi har også forelagt TYR denne problemstillingen, uten å få nevneverdig gehør. Vi følger opp saken nøye framover.
Aktive Avlsbesetninger:
For 2021 er det 39 godkjente Aktive Avlsbesetninger for Charolais, 2 flere enn året før. (Oversikt over besetningene finner du i menypunkt under «Avl») Som kjent ble de økonomiske godene for disse besetningene redusert av TYR i 2020. Det er derfor positivt at det er flere besetninger som oppfyller kravene. Vi har fått noen henvendelser med spørsmål om regelverket og krav til Aktive Avlsbesetninger. Det går på at avlere som var innblandet i justering av fødselsvekter i 2020, likevel er godkjente avlsbesetninger i 2021. I regelverket for Aktiv Avlsbesetning har slike scenario ikke vært tatt høyde for tidligere. Dette er endret nå med virkning fra 2022, etter behandling i TYRs avlsråd og TYR-styret. Begrepet Aktiv avlsbesetning er et kvalitetsstempel som helt og fullt er opprettet av TYR og styres av eget regelverk. Slik sett er TYR rett adressat for spørsmål og synspunkter.
Avlsarbeid-fødselsindeks:
Mange engasjerer seg i avlsarbeidet, både blant tillitsvalgte og medlemmer. Det store temaet i lang tid har vært fødselsindeksen, og det mange mener gir et uriktig bilde av virkeligheten når det gjelder kalving på Charolais. De endringer og innskjerpinger i fødselsindeksen vi opplevde i 2019, vil nok også følge oss i fremtiden. Dette forklares med at det før 2019 var krav om at det for beregning av kalvingsegenskaper måtte alle rasedeler være kjent (renraset), og bestå av de nasjonale raser. Fra juni 2019 er det krav om 75% raserenhet og de siste 25% er uvesentlig. Antall dyr som inngår i beregningen har dermed økt betydelig. Flere kalver uten fødselsvekt, men med anslåtte vekter, og økt antall kalver etter lettkalvere har nok dratt snittvekta på populasjonen ned. Kalver som da veier noen kilo over gjennomsnittet og spesielt etter en del importokser, kommer nå dårligere ut på avlsverdiene som inngår i fødselsindeksen. Dette vil bli gjenstand for mye arbeid og møtevirksomhet framover, der vi nok må ta en grundig revidering av avlsplanen for fortsatt å kunne avle fram gode «allroundokser» til vårt avlsarbeid.
TYR- endring i representasjon og stemmer på årsmøtet:
Etter innstilling fra en opprettet arbeidsgruppe bestående av representanter for fylkes- og raselag, samt admin. og styret i TYR, foreligger det forslag om endring av antall delegater og stemmer i TYRs årsmøte. Antall delegater skal reduseres, noe vi har gitt vår støtte til. Langt verre er det at forslaget innebærer endring i maktbalansen mellom raselagene, der antall medlemmer ikke lengre ser ut til å telle. Vi har sendt vårt standpunkt i saken til TYR, og ba samtidig om utsettelse av saken til vi kan ta diskusjonen i et fysisk årsmøte, noe vi håper å ha fått gjennomslag for.
Årsmøte i TYR:
TYRs årsmøte arrangeres 23. mars på Teams. Odd Grundt, Eva Iren Furuli, Runar Bakke og Øystein Finsrud representerer foreningen. Det er foreløpig ikke mottatt sakspapirer til årsmøtet, men det vil bli et styremøte for gjennomgang av sakene når den foreligger.