Hvorfor inseminere med Galloway?
Krysning med Galloway gir lette kalvinger og kollet avkom (Er bra i krysningssammenheng på kviger).
Rasen er kjent for sitt gode lynne og god helse.
Gallowayen sies å være en av de eldste storferaser, den er dokumentert helt tilbake på 1500 tallet. Den berømte Belted Gallowayen blei registret i slutten på 1700 tallet.
Sæd av Belted Galloway
Å inseminere med Galloway er en enkel og rimelig vei til rasen. Allerede en 50/50 krysning med f. eks. NRF vil gi gjennomslag for mange av rasens kvaliteter. Avkommet har tykt pelslag og er kollet. Dyra kan gå ute det meste av den norske vinteren.
Er du melkeprodusent med for lav kvote, kanskje dårlig plass i fjøset, men har nok grovfor – da er kjøttproduksjon med Galloway en enkel og ikke for arbeidskrevende tilleggsproduksjon som øker gårdens inntekter.
Er du blant de mange som må ta arbeid utenom gården og vil ekstensivere driften – en Gallowaybesetning er et utmerket alternativ med lave foringskostnader og mindre tidsbruk enn intensive kjøttraser fordi dyra kan gå ute hele året.
Er du kanskje sauebonde som er lei av beitetap? Gallowayene vil kunne bruke det samme fjellbeitet som sauene. Når rovdyr nærmer seg en Gallowayflokk vil de voksne dyra beskytte kalvene ved å danne ring – det har også blitt rapportert at samlede Gallowayflokker har gått til felles angrep på innpåslitne rovdyr. Du kan gjøre om fjøset til leskur – likevel vil dyrene være mest ute om vinteren når de kan velge selv. (Men det blir vanskelig å inseminere sauene med Gallowaysæd)
Link til Galloway semin i Geno sin oksekatalog
Alle rettigheter fotograf/TYR-Galloway