Det er velbrukt uttrykk at når en vil ha igjennom noe i samfunnet, så hevdes det at kjøttvekta er avgjørende for resultatet. Uten å bruke uttrykket er det kjøttvekta som Norsk Limousin sammen med Norsk Blonde D’Aquitaine vil benytte seg av for å oppnå at slakteriene betaler ut fra hvor mye kjøtt det er på slaktet og ikke ut fra mengden av både kjøtt og bein.
Det har lenge vært en oppfatning at limousinskrottene har mindre bein enn flere andre kjøttraser. Situasjonen er den samme for Blonde D’Aquitaine. Derfor har de to organisasjonene gjort en felles sak med Tyr og sendt skriv til Klassifiseringsutvalget i bransjen der de ber om at prisen må tilpasses de fakta som framkommer i et nedskjæringsforsøk som er gjort av Animalia.
Rapporten er bestilt av Totalmarked kjøtt og egg, og rapporten skal sikre at verdien av stykningsdelene som selges stemmer med engrosprisen på slaktet. Det er avgjørende at en har oversikt over den faktiske mengden med kjøtt, fett og bein for å kunne sette prisen på de enkelte stykningsdelene. På den måten sikrer en at bonden og Nortura tar ut prisen på hele slaktet. Nedskjæringsforsøket skal derfor være et grunnlag for priskalkulering på slakt og produkter av slakt.
Nedskjæringsforsøkene viser at Blonde og Limousin har et høyere slakteutbytte enn øvrige raser. Forsøket viser at det er stor forskjell i utbytteverdi hos slakteriene på slakt fra ulike raser – slakteriene betaler rundt fem kr mindre pr kg for skrottene med spinkle bein enn de med grove bein-. TYR mener derfor at betalingen til produsentene må hensynta dette, slik at gevinsten av antall kilo kjøtt som faktisk selges, tilkommer leverandøren.
På bakgrunn av denne rapporten har raseforeningene henvendt seg til TYR der det påpekes at disse rasene ikke får beregnet korrekt slakteutbytte i forhold til det som framkommer i rapporten.
