For 3 uker siden kom endelig resultatene fra nedskjæringsforsøkende til Animalia. Det er flere raser som IKKE har vært fornøyde med det nye klassifiserings systemet, og nå etter snart 3 år har vi endelig fått tall som bekrefter dette: eksempelvis tjener slakteriene langt bedre på limousinslaktene enn på slaktene fra de fleste andre raser – for eksempel Angus.

Det har lenge vært oppfatningen at limousinskrottene har mindre bein enn flere andre kjøttraser. Situasjonen er den samme for Blonde D’Aquitaine. Derfor har de to organisasjonene gjort en felles sak med Tyr og sendt skriv til Klassifiseringsutvalget i bransjen der de ber om at prisen må tilpasses de fakta som framkommer i et nedskjæringsforsøk som er gjort av Animalia. Resultatet foreligger nå:
Styreleder Kristian Hovde har brukt gjennomsnitt tallene fra Animalia på slakteklasse etter at de har prøvd å kalle det nye systemet for Europklasse når vi får slakte oppgjøret. Nedskjæringene har nå gitt oss tall på hvor mye kjøtt slakteriene sitter igjen med og kan selge.
For å gjøre det enkelt er det brukt 100 kr pr kg som verdi på det ferdig kjøttet slakteri selger. Om det er lavere eller høyere har ingen betydning for regnestykket da det prosentmessig blir like stor forskjell mellom rasene hvor mye slakteriene sitter igjen med når de selger kjøttet.
Angus. 337,7 kg slaktet i slakteklasse 7,7 poeng R. 55,66 kr pr kg gir 18796 kr til bonden. 66,6% kjøtt gir 224,9 kg ferdig kjøtt som med en verdi på 100 kr gir slakteriet 22490 kr. Dette gir slakteriet en fortjeneste på 10,9 kr pr kg og 2451 kr pr slakt.
Herford 314,6 kg slaktet i slakteklasse 7,3 poeng R. 55,66 kr pr kg gir 17510,6 kr til bonden. 65,8% kjøtt gir 207 kg ferdig kjøtt som med en verdi på 100 kr pr kg gir slakteriet en fortjeneste på 10,13 kr pr kg og 2096,9 kr pr slakt.
Charolais 392,2 kg slaktet i slakteklasse 9,8 poeng U- 58,66 kr pr kg gir 23006 kr til bonden. 71% kjøtt gir 278,46 kg ferdig kjøtt til en verdi av 27846 kr til slakteriet. Dette gir slakteriet en fortjeneste på 12,3 kr pr kg og 3425 kr pr slakt.
Simmental 375,1 kg slaktet i slakteklasse 8,8 poeng R+ 57,16 kr pr kg gir 21440 kr til bonden. 70,6% kjøtt gir 264,8 kg ferdig kjøtt til en verdi av 26480 kr til slakteriet. Dette gir slakteriet en fortjeneste på 13,43 kr pr kg og 3556,2 kr pr slakt.
Limousin 391,5 kg slaktet i slakteklasse 10,6 poeng U 59,86 kr pr kg gir 23435,19 kr til bonden. 73,9% kjøtt gir 289,3 kg ferdig kjøtt til en verdi av 28930 kr til slakteriet. Dette gir slakteriet en fortjeneste på 14,03 kr pr kg og 4058,8 kr pr slakt.
Blonde 416,4 kg slaktet i slakteklasse 11,6 poeng U+ 61,06 kr pr kg gir 25425 kr til bonden. 79% kjøtt gir 328,95 kg ferdig kjøtt til en verdi av 32895 kr til slakteriet. Dette gir slakteriet en fortjeneste på 17,93 kr pr kg og 5898 kr pr slakt.
Det har hele tiden blitt hevdet fra Animalia og Nortura at systemet er riktig og at de betaler bonden rettferdig og riktig. – Jeg forventer nå at de snart tar oss alvorlig og ser på hvor mye bonden har fått for lite betalt. Hvorfor skal slakteriet sitte igjen med en gevinst på over 15% (633 kr med de tallene som brukes her) mer for et slakt av Limousin enn av en Charolais? undrer styreleder Kristian Hovde