Den nylig offentliggjorde prisløypa for storfekjøtt vekker harme hos ammekuprodusenter. Markedsregulator Nortura tilgodeser en økning i grunnprisen på 29 øre/kg. Et midlertidig overskuddslager og import anføres som grunnen til det lave pristillegget.
-Da har vi fått prisløypen for både storfe og svin utover våren i 2023. For en som har investert med tanke på å produsere mat til forbrukeren i framtiden, og har en bank i ryggen som vil ha penger tilbake, så dukker det opp noen spørsmål, skriver Kristian Hovde på medlemssida til Nortura.
-Utgiftene og renta har gått rett himmels det siste året, og på en eller annen måtte må vi bønder få dekket de kostnadene. For storfe ligger vi nå i desember fortsatt 7 kr pr kg for lavt til å dekke de økte kostnadene som har kommet det siste året. Staten kommer med 3 kr pr kg i kvalitetstilskudd fra 2. januar og Nortura kommer med 29 øre.
-Tar vi med rentekostnader inn i regnestykke også, så kommer en produksjon på 50 ammekuer og 5 millioner i gjeld ut på en mer kostnad på 8 kr pr kg kjøtt som må dekkes inn et sted. Det mangler da 12 kr pr kg storfekjøtt for å få kostnadsdekning.
Da kommer spørsmålet mitt. Hvordan tenker Nortura at storfe skal få dekket opp de økte utgiftene? Skal vi holde på med storfekjøtt i Norge eller skal vi la landet gro igjen? Hva slags svar skal jeg gi til banken når forutsetningene har endret seg med 12 kr pr kg på 1 år?, undrer den allisidige matprodusenten i Brumunddal, Kristian Hovde.
