Hvert år utgir NIBIO «Utsyn over norsk landbruk». Boka er en gullgruve for alle som er opptatt av landbruksstatistikk, men den inneholder også mye interessant for folk flest. Her kommer et utdrag av fakta om norsk matproduksjon som du kanskje ikke kjente til fra før.
Produksjon og forbruk av kjøtt
I Norge er vi langt på vei selvforsynt med kjøtt, melk og egg. Visste du at det ble produsert ca. 363 000 tonn kjøtt i Norge i 2021? I tillegg importerte vi snaut 50 000 tonn, for det meste storfekjøtt. Det ble både produsert og spist mest svinekjøtt og ;kylling. Storfekjøtt kom på tredjeplass. Produksjon og forbruk av kjøtt fra sau og lam er langt lavere enn for de andre kjøttslagene.

Selvforsyningsgrad
Alt i alt var litt over 45 % av den maten vi spiste i 2021 norskprodusert. Den såkalte selvforsyningsgraden regnes ut basert på energiinnholdet i maten og tar ikke hensyn til import av fôrvarer. Regjeringen har som mål at mer av maten vi spiser skal produseres her til lands.
Etter Russlands invasjon av Ukraina har mange rettet søkelyset mot norsk kornproduksjon og lagring. Når det gjelder matkorn produserte vi i 2021 om lag en tredjedel av det kornet vi trenger i Norge.
Bøndenes inntekt økte under pandemien
Visste du at koronapandemien var med på å øke norske bønders inntekter i fjor? Omsetningen av mat og alkoholholdig drikke i Norge økte med 19 % fra 2019 til 2021, blant annet på grunn av stans i grensehandelen med Sverige. Dermed økte også salget av norskprodusert mat.
Det er kanskje ikke så overraskende at kjøtt og melk står for den største andelen av salgsinntektene til norske bønder (over 60 %). Nesten 70 % av jordbruksarealet brukes til grovfôrproduksjon. Også en stor del av kornarealene produserer korn til husdyra. Mer overraskende er det kanskje at 15,1 % av bøndenes salgsinntekter kommer fra frukt- og grøntproduksjonen som bare bruker 1,1 % av jordbruksarealet.