Foto: Amalie Ravndal
Staur teststasjon for kjøttfe
Testingsstasjonen på Staur er TYRs fenotypetest. Her testes årlig åtti kjøttfeokser av kjøttferasene Aberdeen Angus, Charolais, Hereford, Limousin og Simmental. Stasjonen har mye teknisk utstyr som gjør den unik i verdenssammenheng. Ulikt de fleste andre fenotypetester for kjøttfe i verden er den norske testen mer enn bare en ren tilveksttest, her testes grovfôropptak og fôrutnytting. Vi mener det er mer enn bare tilvekst som er viktig for produsentens økonomi.
Fenotypetesten er et organisert avlstiltak innenfor TYRs nasjonale avlsarbeid på kjøttfe. Okser av raser med nasjonalt avlsarbeid settes under så like miljøforhold som mulig for å avdekke hva ved dyrets prestasjoner som skyldes dets gener for egenskapen.
Hva tester vi?
Fenotypetesten er ett av flere organiserte tiltak i det norske avlsarbeidet på kjøttfe. De egenskapene TYR anser som de viktigste for en sunn og vellykket kjøttfeavl blir inkludert i de avlstiltakene det er mulig å registrere egenskapen. I fenotypetesten blir for eksempel fôrutnytting, grovfôropptakskapasitet, slakteegenskaper, funksjonelt eksteriør, tilvekst og lynne vektlagt. Egenskaper som kalvingsevne, fødselsforløp og moregenskaper blir vektlagt i andre avlstiltak hvor det er mulig å registrere dette.
Fenotypetestens primære formål er å gi et best mulig grunnlag for uttak av seminokser som passer best inn i TYRs avlsmål for de ulike rasene. Som et biprodukt av avlstiltaket blir alle okser som tilfredsstiller minstekrav til å være et godt avlsdyr gjort tilgjengelig for naturlig bedekning. Disse ”avlsgodkjente oksene” vil bidra med avlsmessig framgang for norsk kjøttfe da okser tatt ut til fenotypetest skal være bedre avlsdyr enn en gjennomsnittlig avlsokse. De ”avlsgodkjente oksene” blir gjort tilgjengelig gjennom en auksjon etter endt testomgang.
Uttak
Ut fra de oksene som er påmeldt for test, utarbeider TYRs administrasjon en innstilling i samarbeid med rasenes avlsutvalg på hvilke okser som skal besiktiges ut fra kriteriene satt i avlsplanene. Etter besiktigelse innstiller TYRs administrasjon overfor raselagets avlsutvalg med utgangspunkt i kriteriene satt i avlsplanene, samt aktuelle regelverk om hvilke okser som skal tas ut til fenotypetest. Endelig felles innstilling skal foreligge innen 7 dager etter administrasjonens innstilling pr pulje. Ved evt uenighet sendes saken over til TYRs Avlsråd som fatter endelig vedtak etter godkjenning fra styret. Ved besiktigelse bør oksen være satt inn og veid eller målt (brystmål).
Siden oksene blir kjørt inn til Staur i tre puljer, vil alder ved besiktigelse variere noe.
Målsettingen er at hovedtyngden av uttaket skal skje i pulje I (70%) og resten i pulje II. Pulje III blir da på sikt en reservepulje.
Kalver med fødselsdato innen aktuelt intervall skal være besiktiget før ”Dato for uttak” for å være aktuell for test.
Alle som har meldt på dyr til test får tilbakemelding om oksen(e) blir tatt ut til test eller ikke.
Ved ankomst Staur blir det kontrollert at korrekt okse har ankommet. Oksen blir øremerket med oksens bruksnummer på Staur.
Tilvenningsperiode
Før oksene begynner i test skal de ha en tilvenningsperiode på stasjonen. Dette for å gi oksene mulighetene til å venne seg til miljøet på stasjonen (dyr, fôr og smittepress) og å bli ferdig vaksinert mot de sjukdommer det blir vaksinert mot. Okser som ankommer tom stasjon skal ha minst to ukers tilvenningstid på stasjonen før de begynner i test. Øvrige okser skal ha minst fire ukers tilvenningstid på stasjonen.
Testen starter første torsdag etter 230 dagers alder for den enkelte oksekalv, og testen varer i 147 dager. Grovfôr fôres etter appetitt og hvor mye kraftfôr den enkelte får er differensiert mellom rasene – mengden fastsettes blant annet på bakgrunn av grovfôranalysen.
Du kan lese mer om testen under Regelverk for fenotypetest.
Våre støttespillere
For å kunne drive fenotypetesten er vi avhengige av gode støttespillere. Mange organisasjoner og bedrifter bidrar enten økonomisk, med arbeidsinnsats eller faglig støtte.