Tiroler Grauvieh er verdt å satse på! En gammel rase med moderne egenskaper – en allsidig rase for hele Norge!
Tiroler Grauvieh er en gammel ur-rase som opprinnelig kommer fra fjellene i Tirol, i Østerrike. Rasen var opprinnelig brukt som trekkdyr, og i kjøtt og melkeproduksjon. Over 80 % av gårdene i Østerrike som driver oppdrett av rasen ligger på over 1000 moh. Dyra beiter på høyder over Norges høyeste fjell (Galdhøpiggen er 2469 moh). Rasen er veldig hardfør og spesielt godt tilpasset de barske forholdene i Alpene.
Tiroler Grauvieh har meget gode bein og klauver. De klatrer fint i bratt terreng og egner seg godt som kulturlandskapspleiere. Tirolerne er nøysomme og krever totalt sett mindre fôr enn mange andre storferaser. Tiroler Grauvieh egner seg godt for økologisk drift.
På grunn av det lave antallet dyr på verdensbasis er Tiroler Grauvieh definert som en truet rase. De første dyra kom til Norge i 1994 og i 2022 var det registrert 1995 renrasede mordyr i Storfekjøttkontrollen. Rasen er kjent for å være fruktbar, ha lette kalvinger og godt lynne. Kyrnes gode melkeevne gjør at kalvene ved avvenning kan konkurrere med tyngre raser i vekt. Levende vekt for kyr ligger mellom 550-750 kilo og oksene mellom 950-1200 kilo.
Tiroler Grauvieh er en harmonisk rase med kjøttfylde av meget god kvalitet. Okseslaktene har høy kjøttprosent og klassifiserer seg meget godt i EUROP systemet. Oksene er slaktemodne ved 13-15 måneders alder, og slakter seg da opp til 330 kilo med god fremfôring. Rasen er kjent for lite fett og gir sjeldent fett-trekk. Det har vært slaktet Tiroler Grauvieh i klasse E.
Et mordyr med innslag av Tiroler Grauvieh vil være av de beste mordyrene i norsk kjøttfeproduksjon med tanke på moregenskaper og slakteklassifisering.