TYR har i forbindelse med utsending av seminokser fra Store Ree avdekket mangler i rutiner og retningslinjer. Dette gjelder i perioden fra testslutt frem til avsluttet seminproduksjon. I løpet av fenotypetesten er det klare bestemmelser som styrer registrering av egenskaper og konsekvenser ved funn som er diskvalifiserende fra avlsarbeidet.
I perioden fra seminoksene er ferdig til test til de er ferdige med seminproduksjon er det kun utrangering ved manglende fruktbarhet som er regulert gjennom regler for fenotypetesten.
Manglene i rutinene ble oppdaget i forbindelse med utsending av oksen Poseidon av Høystad.
Poseidon av Høystad fullførte testen som testvinner med klart høyeste poengsum og svært gode produksjonsresultater. Oksen ble rutinemessig klauvskjært uten anmerkninger i testen, samt fikk ettersett klauvene rett før auksjon også denne gangen uten anmerkninger. Oksen ble på bakgrunn av sine gode prestasjoner i test tatt ut som seminokse.
Etter avsluttet test deltok en del okser, deriblant Poseidon av Høystad, i et fôringsprosjekt i regi av Felleskjøpet hvor oksene først sto på maksimal mengde kraftfôr i to uker. Deretter ble kraftfôret tatt vekk og eventuelle kompensasjonsopptak og vekst på grovfôr ble registrert. Av ulike årsaker ble også fjorårets seminokser stående noe lengre i karantene før overflytting til Store Ree. På slutten av karanteneperioden ble derfor alle okser sett over av klauvskjærer, og nevnte okse fikk da en kommentar om tendens til skruklauv høyre bak. Denne opplysningen ble ikke fanget opp i systemet på daværende tidspunkt. Alle seminoksene ble klauvskjært på Store Ree i begynnelsen av desember. Da ble følgende notert «korketrekkertendens, V-formet hornforråtnelse og løsning/byll i den hvite linje». Disse opplysningene ble ført inn under «annet» på helseattesten uten at dette ble fanget opp av TYR, og oksen ble sendt fra Store Ree til kjøperne av oksen.
TYR beklager sterkt informasjon om oksen ble oversett, med de konsekvenser dette har medført for nye eiere. Når det gjelder rutiner og retningslinjer har vi allerede satt i gang arbeidet med å etablere rutiner også for perioden etter testslutt frem til og med utsending etter seminproduksjon. Dette skal være på plass innen testavslutning for inneværende testomgang.
Klauvhelse er viktige egenskaper i avlsarbeidet, samtidig er avvik på klauver sterkt påvirket av miljøforhold, og avvikene er registrert etter avsluttet test. Det er vanskelig å vite om fôringsforsøket i etterkant av fenotypetesten kan ha påvirket oksens klauvvekst. Sterk tilvekst er en av mange faktorer som kan disponere for skruklauver, sammen med andre miljømessige og genetiske faktorer.
TYR har i samråd med avlsutvalget for Aberdeen Angus besluttet at utsending av nye doser fra oksen stoppes inn til videre med bakgrunn i den informasjonen vi har på nåværende tidspunkt, men at den ikke trekkes fra markedet grunnet usikkerheten rundt miljøforhold i etterkant av fenotypetesten. Vi anbefaler at oksen i første omgang brukes i produksjonsbesetninger da den har svært gode egne produksjonsegenskaper.