Etter flere år med få sosiale samlinger, kunne vi endelig arrangere sommertreff igjen. Arrangementet var lagt til Krøderen, nærmere bestemt Hamremoen gård hos Elisabeth Solberg og Hans Terje Hamremoen. Gården har ca. 50 ammekyr av Charolais i tillegg til en konsesjon med verpehøner. Leiekjøring og snøbrøyting inngår som en del av drifta. Skogbruk og flisproduksjon til fyring er også en betydelig del av virksomheten.
Programmet startet lørdag, men mange var på plass fredag ettermiddag for sosialt samvær.
Lørdag formiddag dro vi i gang med den faglige delen av helga. Hans Terje fortalte om sin erfaring med Nofence. En liten revolusjon innen inngjerding av storfe som allerede har gitt nye muligheter innen beiting, og særlig for utnyttelse av utmark. Flere av deltakerne bruker også Nofence, så vi fikk en god utveksling av erfaringer med det digitale gjerdet.
Etter lunsj skiftet temaet over til avl. Odd Grundt oppsumerte fra møtet med Genes Diffusion som ble holdt på Myklegård tidligere i sommer. Selskapet som driver avl og seminsalg i Frankrike, kan nå tilby gentester, genomisk seleksjon og avlsplanlegging for Charolaisoppdrettere i flere land, også i Norge. De har utviklet genomiske avlsverdier for hele 26 egenskaper der sikkerheten er blitt god på en stor del av dem. Hvor stor sikkerhet det vil bli på våre dyr, avhenger nok en del av andelen fransk avstamming i besetningene.
På ettermiddagen var tiden kommet for noe mer sosialt. Vi gikk ombord i båten MS Kryllingen II. Den tok oss langs Krøderen, der vi bla. fikk se Ringnes gård som er en av landets eldste middelaldergårder. Under båtturen fikk vi servert reker med fast og flytende tilbehør. En hyggelig tur i flotte omgivelser, der alle så ut til å kose seg.
Kvelden ble avsluttet med grilling på Hamremoen gård. Hans Terje var kveldens grillsjef, en oppgave han løste utmerket. Grillen var kjemisk fri for vegetarkost, men med biff, hamburgere og pølser i store mengder. Ingen av oss led noen form for underfôring, og det forhåndsbestilte oppholdsværet gjorde sitt til god stemning rundt bordet. Festen fortsatt så utover kvelden, og for noen ei stund ut på natta.
Søndag etter frokost gikk turen til Vestfold der vi ble tatt i mot av Inger Synøve og Magnus Johnsen på Hotvedt gård. Gården er på ca. 1000 daa inklusiv leid areal som i hovedsak brukes til kornproduksjon.. Ammekubesetningen består av krysninger med en stor del Charolais i mordyrene. De bedekkes med tung rase. Den må regnes av de større med 240 kalvinger siste året. Det mest spesielle er nok fôrrasjonen som i stor grad består av alternative fôrmidler. Det dreier seg om en meget variert meny, i hovedsak fra grønnsaksproduksjon. I tillegg er mask og berme en del av ingrediensene, noe som er avfall fra ølproduksjon. Ammekyrne får i tillegg frøhøy/halm, og klarer seg uten silo. Okser går i hovedsak på alternative fôrmidler og får i underkant av 1 kg kraftfôr per dag. I tillegg til egne okser, fôres det også fram en del innkjøpte. Det er da imponerende å oppnå en gjennomsnittelig tilvekst på ca. 1700 gram per dag. Fôrkostnaden er nok moderat, men det er nok ikke overdrevet at et slik fôrregime er noe mer arbeidskrevende enn for oss som benytter grovfôr og kraftfôr. Et eget bygg til fôrlager og mye arbeid med fôrplanlegging er en del av innsatsen med et slikt fôringsopplegg.
Besøket ble avsluttet med grillmat av gris i gårdens meget innbydende hage.
Takk for at vi fikk komme på besøk til Inger Synøve og Magnus. Moro å se en så veldrevet gård med slikt driftsomfang.
Et vellykket sommertreff var dermed over. En stor del av æren tilfaller vertskapet på Hamremoen. Vi vil spesielt takke Elisabeth og Hans Terje for at de stilte gård og hjem til disposisjon for arrangementet. Takk for at dere la til rette for sommertreff med stor gjestfrihet og god oppvartning!
Håper sommertreffet ga mersmak for de som deltok, og at vi sees igjen ved neste anledning.