Illustrasjonsbildet er lånt fra glomdalen.no fra 20.04.2007
Prisen årets ammekuprodusent er kanskje den mest hengt høyende prisen i Norsk ammekumiljø og deles ut på TYRs årsmøte. Foruten om heder og ære får vinneren et reisegavekort og en plakett som bevis på prisen.
Det er styreleder, Erling Gresseth i TYR som deler ut prisen på vegne av TYR, Nortura og Animalia
Prismottageren i 2024 får pisen på vegne av sine resultater i 2023, og den aktuelle besetningen hadde i 2023 40,9 årskyr med 52 kalvinger og 50 levendefødte kalver. Det gir 1,22 levendefødte kalver pr årsku. De oppnådde et kalvingsintervall på 12 mnd. Innkalvingsalder var 23,5 mnd og andel førstegangskalvere var 15,4 %. Gjennomsnittlig 200 dagersvekt per årsku var 364 kg. Korrigert for mordyrstørrelsen avvente hver ku 79,7 kg kalv per 100 kg årsku.
Produsentene startet opp med ammeku i 1994 i enkle tallefjøs, deretter har de utvidet produksjonen og bygde nytt fjøs til ungdyr i 2006. De har i dag rundt 45 ammekyr og 300 innkjøpte kjøttfekalver av begge kjønn. Ammekyrne i egen besetning er i hovedsak krysninger med mye innslag av Charolais. Det brukes mye semin i besetningen og kvigene kåres ved ett års alder.
Produsentene er, og har vært aktive i flere ulike organisasjoner innen landbruket – både som medlemmer og tillitsvalgte og er opptatt av å framsnakke norsk storfekjøttproduksjon basert på norske ressurser.
Om sommeren går ku med kalv på beite langs Glomma og pleier kulturlandskapet.
Det er ekstra gøy at årets vinner var blant drivkreftene for å etablere prisen årets ammekuprodusent den gangen HAN var styreleder i TYR. Overraskelsen, og gleden var stor da paret fikk beskjed om at de nå selv var vinnere av prisen.
Det er derfor med stor glede at vi kan gratulere Guri og Erlend Røhnebæk som vinnere av årets ammekuprodusent i 2023.
Begge er aktive i gårdsdrifta som ligger i Brandval ved Kongsvinger. I tillegg til ammekuproduksjonen har de også navet til Biffringen i Glåmdalen. Biffringen ble etablert i 2006 som er samarbeidsløsning mellom flere ammekuprodusenter i Glåmdalen og Akershus. Oksekalver og kvigekalver kjøpes inn om høsten og kviger kåres. De beste kvigene insemineres før de selges drektige tilbake til mordyrbesetningene. Foruten husdyrproduksjon driver de stort med planteproduksjon på gården. Blant annet dyrker de korn som så kvernes til fôr for storfeet – på den måten utnytter de norske ressurser på mange måter.
Vi gratulerer hjerteligst med velfortjent pris.
Bilder fra prisutdelingen kommer