TYR har det overordna ansvaret for kjøttfeavl i Norge som er tildelt av norske myndigheter. Målet er at det skal avles frem friske og bærekraftige individer som klarer å utnytte norske ressurser. Det skal avles etter god etikk og dyrevelferd, der det ikke er ønskelig med egenskaper som reduserer muligheten for dyr å utøve naturlig atferd.
Det er ti ulike raser som forvaltes, fordelt på ti raselag. Raser med nasjonalt avlsarbeid er Angus, Charolais, Hereford, Simmental og Limousin. Felles for disse rasene er at de har representanter på fenotypetesten og har nye norske semin- og eliteokser hvert år. De fem andre rasene under TYR’s paraply er Tiroler Grauvieh, Dexter, Galloway, Blonde d’Aquitaine og Highland Cattle.
Stambokføring
TYR er ansvarlig for stambokføring av kjøttfe i Norge. Det er kun dyr som har dokumentert raserenhet og avstamning som kan stambokføres.
Fenotypetesten
Fenotypetesten er en viktig del av det organiserte avlsarbeidet i TYR. På gården Staur i Stange testes 80 okser av rasene med nasjonalt avlsarbeid. Målet med testen er å få et best mulig grunnlag for uttak av gode seminoker som passer inn i TYRs avlsmål for de ulike rasenes. Egenskaper som det legges vekt på i testen er blant annet fôrutnytting, grovfôrkapasitet, slakteegenskaper, funksjonelt eksteriør, tilvekst og lynne.
Avlsverdier
TYR beregner avlsverdier for alle dyr som er over 75% raserene av rasene med nasjonalt avlsarbeid samt Tiroler Grauvieh. Avlsverdier er et viktig verktøy i avlen for å finne dyr med et godt genetisk grunnlag kan videreføres til den neste generasjonen med kjøttfe. Det sier noe om hvor bra et dyr er i forhold til resten av populasjonen.
Aktiv Avlsbesetning
Begrepet Aktiv Avlsbesetning er et kvalitetsstempel som kan brukes av besetninger som tilfredsstiller gitte krav til dokumentasjon, helsestatus, seminbruk og oppslutning om avlsarbeidet for renrasa kjøttfe. Gjennom dette bidrar de Aktive Avlsbesetningene til et bedre avlsarbeid og de skal være en trygghet ved kjøp og salg av livdyr.
Avlsrådgivning
Målet med avlsrådgiving er at den enkelte produsent skal kunne sette opp en god strategi for genetisk utvikling av besetningen. For eksempel oksevalg i utgangspunkt i hva kalven skal bli, optimal bruk av tilgjengelige seminokser og økt kunnskap om avl.
TYR har et samarbeid med TINE om avlsrådgivning som går på oppsett av avlsplaner til ulike driftsopplegg med kjøttfe.
Ønsker du å vite mer om noen av disse temaene kan du melde deg inn i TYR