«Det snør himmelsk korrekturlakk
Over feilstavet sommer»
heter det i Anne Grethe Preus sin flotte julesang. «Himmelsk korrekturlakk» sørger kanskje for å skjule en del av det vi sliter med akkurat nå, men det blir ikke borte. Sommeren ga ikke de resultatene som bonden alltid håper på. Det er fremdeles masse kjøtt på lager, kjøttprisen har gått ned, omsetningsavgiften øker og renta ble hevet ytterligere nå rett før jul. Det er krevende tider, og mange, vanskelige beslutninger som skal tas av den enkelte.
I TYR jobber vi hele tiden for å gjøre det vi mener er best for kjøttfeavlen, og for å bidra til best mulig forhold for kjøttfeprodusentene. Det er ikke alltid det synes hvor mye det krever for å få til en endring, men vit at vi hele tiden jobber på. Inn mot jordbruksforhandlinger skal vi nok en gang jobbe for at produksjonen, som er en del av alibiet til norsk landbruk, får et løft. 23000 produsenter med småfe eller storfe som utnytter beite- og utmarksressurser i hele landet, er legitimiteten til norsk landbruk. Denne historien må vi ikke slutte å fortelle, og det er viktig at beitenæringene står sammen om dette. Det gjør vi blant annet når vi i samarbeid med Norsk Sau og geit og Norsk Bonde- og småbrukarlag arrangerer beitekonferanse 17.-18.januar 2024.
På siste styremøte vedtok styret at det skal jobbes videre med planer for tettere samarbeid med Geno. Dette vil bli en stor sak i året som kommer, der det er mange hensyn og vurderinger som må gjøres. Som en del av prosessen ble det nylig avholdt et digitalt møte for TYR og Genos medlemmer. Oppmøte med over 200 deltaker viser at saken er interessant for begge organisasjonene. Det er stor forståelse for at dette er en sak som reiser spørsmål og bekymringer for hvordan det blir for den enkelte. Da er det viktig at vi er flinke til å involvere medlemmene i tiden framover, og det har vi også en intensjon om å gjøre.
Nylig var det KSL revisjon i fjøset på Staur, og sikkert har flere av dere vært gjennom det samme den siste tiden. En kan føle at alle papirer og «kontroller» vi i landbruket skal gjennom er både krevende og kanskje noen ganger vanskelige å se hensikten med. Men samtidig er det en måte vi kan dokumentere og vise frem hva vi faktisk holder på med. Krav til kvalitet og dokumentasjon må vi leve med, og det er vesentlig for at forbrukere som stadig er fjernere fra landbruksproduksjonen, faktisk skal ønske å kjøpe våre produkter.
I kommende år skal vi fortsette å vise frem hva norsk storfekjøttproduksjon er. Vi skal vise frem at ammekua er en del av løsningen og ikke problemet. Vi skal profilere oss på rent kjøtt produsert på norske ressurser – gras og beite.
Først skal vi ha noen litt roligere juledager, der vi skal feire jul, kose oss med god mat, og være sammen med familie og venner. Det er viktig i en vanskelig tid. Og kanskje «himmelsk korrekturlakk» gir mulighet for å nyte en skitur.
Ønsker med dette alle en fredfull julehøytid og et riktig godt nytt år!
Hilsen Erling