Vi er et langstrakt og variert land. Fra sør meldes det om delvis tørke som har gitt en dårligere førsteslått en normalt, mens det sentrale Østlandet er i gang med andreslåtten. I Trøndelag står det fortsatt førsteslått på rot på grunn av stadige regnbyger. Vi har en landbrukspolitikk som skal utjevne forskjeller og ulikheter, og denne beskrivelsen viser at det er nødvendig dersom vi skal ha et landbruk over hele landet.
Etter første halvår av 2022 er det greit å reflektere over hva som er gjort, og hva som står foran oss. Det ble avtale i årets jordbruksoppgjør, men vi kan ikke si oss fornøyd med resultatet på ammekuas vegne. Kravet fra faglagene var offensivt for de beitende dyra, men tilbudet var elendig. Vi er spesielt skuffet over at vi ikke fikk gjennomslag for ku med kalv på beite, og når forhandlingsgevinsten også ble minst for de tiltak som gjaldt beitende dyr, har vi grunn til å være skuffet. Dette viser at jobben for å sikre økonomien i ammekunæringen ikke er ferdig, men vi må jobbe videre. Styret og økonomiutvalget starter dette arbeidet med felles møte den 15. august. TYRs utgangspunkt skal diskuteres i organisasjonen, men det som er helt sikkert er at vi må styrke oss i kontakten med de som har påvirkning og myndighet. Etter jordbruksforhandlingene ser vi at det er flere som støtter opp om styrking av produksjonene som utnytter norske ressurser. Dette må vi utnytte og sammen bygge allianser.
Vi er nå godt i gang med å ta inn første pulje til årets testomgang. Årsmøtet i TYR vedtok at okser som tas inn til test, skal kjøpes av TYR ved innsett. Det betyr at TYR eier og disponerer oksene i testomgangen. Dette gir oss fleksibilitet som vi trenger i et avls- og seminarbeid som er i rask endring. Ikke aller minst er også modellen en «samvirkemodell» der gevinsten i avlsarbeidet tilfaller fellesskapet, og ikke enkeltoppdrettere.
Vi ser det som svært viktig å sikre oppslutning om avlsarbeidet vårt framover. Vi skal derfor i høst diskutere tiltak for å gjøre avlsarbeidet enda bedre, og vi skal som lovet se på mulighetene for å øke tilbakeføringene til de som bidrar i avlsarbeidet.
Seminmarkedet er i markert endring. Det er økende etterspørsel etter kjønnsseparert semin, og konkurransen fra import og andre aktører er merkbar. Melkeprodusentene bruker hunnskjønnssemin (X-semin) på del av besetningen mens øvrige kyr blir inseminert med hanndyrsemin (y-semin) av kjøttfe. Det gir muligheter for økt salg, men samtidig utfordrer det lønnsomheten både til TYR og Geno. Det utfordrer oss på å finne effektive distribusjonsløsninger, og vi må vurdere grundig betydningen dette har for vårt avlsarbeid.
Beitetid er den fineste periode for både folk og dyr. Beitedyra er legaliserer landbrukspolitikken og betydningen dette har for samfunnet. Dessverre dukker igjen diskusjonen om dyr på beite i hytteområder, og vi har hatt uheldige episoder der det har vært kontakt mellom dyr og mennesker. 74% av hytteeierne i en spørreundersøkelse har imidlertid svart at de vil ha storfe på beite i sitt område. Det viser at både turister og dyreeiere gleder seg over å se dyr på beite. Vi skal ha respekt for alle, og jeg oppfordrer alle parter til at vi får til et godt samarbeid om bruk av beiterett og utmark.
På den måten kan vi alle bli fornøyd.
Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer!
Erling
