Utmarksbeite er en viktig ressurs for norsk matproduksjon, men står ofte i konflikt med andre interesser. Høgskolen i Innlandet har sendt et spørreskjema til 5000 norske bønder der de ønsker å få tilbakemelding på bønders erfaring med utmarksbeiting.
De som vet mest om utfordringene med storfe på utmarksbeite er bøndene selv, og nå kan de altså dele sine erfaringer, sier førsteamanuensis Cecilie Dyngeland. Hun leder forskningsprosjektet «Beiting i rovdyrskogen», og oppfordrer storfebøndene til å svare på skjemaet som er utsendt tidligere i høst. De som får spørreundersøkelsen er bønder som i senere år har brukt utmarka til storfe i Viken, Innlandet eller Trøndelag. Omkring 50% av alt storfe på utmarksbeite er i disse fylkene, i tillegg til flere rovdyrbestander og et intensivt skogbruk.
Spørreundersøkelsen er utarbeidet i samarbeid med Innlandet Bondelag, TYR og Statsforvalteren i Innlandet.
Utfordringer i utmark
På utmarksbeite spiser sau og storfe fôrverdier tilsvarende en milliard kroner hvert år.
Utmarksbeiting bidrar til landets matsikkerhet og kan bidra til økt dyrevelferd, biodiversitet og lokal økonomi. Men det finnes også mange utfordringer forbundet med storfe på utmarksbeite. Tråkkskader i ungskog, uønsket besøk i hyttefelt, konflikter rundt beiteretten, og tap eller stress på grunn av rovdyr blir ofte nevnt i media.
Økt norsk matproduksjon
Elisabeth Gjems, leder i Innlandet Bondelag, utdyper hvorfor Norges Bondelag støtter prosjektet.
–Prosjektet skal gi kunnskap som også vi i Bondelaget kan bruke i vårt arbeid for å fremme tiltak som legger til rette for fortsatt utmarksbeite.
–Bruk av beite er viktig for legitimiteten til en bærekraftig norsk storfeproduksjon. Vi forventer at prosjektet gir kjøttfeprodusentene nyttige råd for beiting i utmark, sier Per-Sigve Lien i TYR.
Erfaringssamlingen skal komme norske storfebønder og landbruksnæring til gode i satsing på økt norsk matproduksjon i utmark.
For mer informasjon, vennligst kontakt:
Cecilie Dyngeland, forsker Høgskolen i Innlandet, cecilie.dyngeland@inn.no, tel: 918 80 040