TYR mener at sjølforsyningsgraden vil gå ned dersom de foreslåtte nye kostråd blir innført. Mer dyrking av proteinvekster er bare mulig i områder som det dyrkes korn i dag. Økt import av alternative proteinvekster er nødvendig med nye kostråd. I nylig framlagt stortingsmelding om økt sjølforsyning er det mål om å øke kornproduksjonen. Målet er å øke norskandelen av matmjøl med 90%, og norskandelen i kraftfôr skal økes. Regjeringen har mål om 50 prosent selvforsyning, og dette skal nås gjennom:
- Økt etterspørsel etter mat fra norsk jordbruk
- Økt produksjon av, og etterspørsel etter norsk frukt, grønt og matkorn
- Økt bruk av grovfor og gress
- Økt andel norske råvarer i kraftforet
I kostrådene foreslås det at rødt kjøtt skal erstattes med kjøtt fra kraftfôrkrevende produksjon av fjørfe. Dette harmonerer lite med målet om økt sjølforsyning. Økt selvforsyningsgrad er et mål som det er bredt flertall om på Stortinget, og dette underbygges av rapport både fra Totalberedskapskommisjonen og Riksrevisjonen.
2/3-deler av dyrkbart areal i Norge er kun egnet til å dyrke gras for beite og grovfôr. Kjøtt fra de grovfôrbaserte produksjonene er bærekraftige ved at det utnytter disse arealene, samtidig som det bidrar til levende kulturlandskap, spredt bosetting og et landbruk over hele landet. TYR mener at dette er samfunnsgoder som blir redusert med nye kostråd. TYR støtter forslaget om å redusere forbruket av bearbeidet kjøtt, men mener at kostrådene må være tydeligere på viktigheten av rent kjøtt som proteinkilde. Dersom en skal se på hva som er bærekraftig så er det å utnytte de norske ressursene – det er ikke bærekraftig å importere belgvekster, frukt og grønt. Men det er bærekraftig å produsere mer mat med basis i dyr som utnytter norske ressurser.