Regjeringa viser fortsatt ingen vilje til å satse på beitenæringene som utnytter norske ressurser og bidrar til økt sjølforsyning og kulturlandskap. Tilbudet fra staten til beitende dyr er over en milliard lavere enn kravet fra jordbruket. Vi var overrasket i fjor, og er rystet i år. Det er et milliardgap mellom regjeringas retorikk og realpolitikken som kommer til syne i statens tilbud, sier Erling Gresseth, styreleder i TYR.
I kravet fra Norges Bondelag var det en tydelig prioritering av alle de beitende næringene med betydelig økning både i beitetilskuddene og produksjonstilskuddene. – Dette var et riktig retningsvalg for norsk landbruk og for produksjon basert norske ressurser. Våre medlemmer har slitt med svak lønnsomhet over mange år, noe som går klart fram av Driftsgranskingene. Derfor var ikke kravet fra Bondelaget høyere enn nødvendig, sier Gresseth.
Men for andre året på rad har regjeringen tilbudt over en milliard mindre bare i beitetilskudd, enn det som ligger i kravet fra jordbruket. For grasbasert kjøttproduksjon er dette svært skuffende. For ammekua er det null på husdyrtilskudd, null i arealtilskudd grovfôr, og null på ungdyr. Økningen på driftstilskudd er svært begrenset og gjelder kun deler av landet. For avløsertilskudd er det knapt reell heving fordi økte timesatser vil i stor grad utligne økning i satser og tak.
– For ammekua er det helsvart, og det ville vært mer ryddig å si med klare ord at beitenæringene ikke skal løftes opp på nivå med resten av samfunnet, sier Gresseth.
Når det vises så liten vilje fra myndighetene, er vi er bekymret for rekrutteringen og ungdommens motivasjon til å satse på landbruket. Vi er også sterkt bekymret for våre medlemmer som har hatt trua på at gras og grovfôr skulle være en bærebjelke i norsk landbruk, og som har investert betydelig midler blant annet i nye løsdriftsfjøs. Dette bidrar ikke til økt sjølforsyningsgrad og levende bygder. Økt sjølforsyningsgrad blir en floskel, og det viser at regjeringen ikke er villig til å finansiere egne politiske målsettinger, sier Tyrs styreleder.
Om det blir forhandlinger gjenstår å se, men jeg er lite optimistisk på ammekuas vegne, avslutter Erling Gresseth.
